NavMenu

Hrvatska opština Dvor traži novu lokaciju za odlaganje radioaktivnog otpada - Bolje rješenje očekuje nekoliko opština u BiH

Izvor: Energetika.ba Četvrtak, 16.04.2015. 16:11
Komentari
Podeli
Načelnik opštine Dvor u Hrvatskoj Nikola Arbutina rekao je jučer u Novom Gradu da još nije definitivno određena lokacija za odlagalište radioaktivnog otpada, već da postoje četiri potencijalne lokacije - Trgovska gora, Moslavačka gora, Psunj i Papuk.

- Opština Dvor ne provodi procedure odabira lokacije već država i država je ta kojoj se žuri. Mi hoćemo da ispitamo sve mogućnosti i da onda pitamo građane i kakav bude njihov stav mi ćemo ga zastupati - rekao je Arbutina nakon sastanka sa načelnicima opština Novi Grad i Bosanska Krupa u Federaciji BiH o problemu izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor.

On kaže da opština Dvor i on kao načelnik nemaju informaciju da je na Trgovskoj gori počelo odlaganje medicinskog otpada, dodajući da se u javnosti stvara dojam da opština Dvor "nekud žuri".

Arbutina je naglasio da su, kada je riječ o ovom pitanju, "svi na jednoj strani".

- Normalno, svi smo zajedno po tom pitanju i na istoj smo strani. Sjednica Opštinskog vijeća Dvor biće održana 22. aprila i nakon toga ćemo u dalje aktivnosti - rekao je Arbutina.

On je podsjetio da je hrvatski Sabor u oktobru prošle godine donio strategiju da će u Hrvatskoj skladištiti radioaktivni otpad i da je u toku postupak odabira lokacije.

- Mi smo dobili dopis od Zavoda za radiološku i nuklearnu bezbjednost u kome se poziva opština Dvor da učestvuje u procesu odabira lokacije. Ne znam da li su ispoštovane sve procedure koje je trebalo ispoštovati, odluku donosi država, a ne lokalna zajednica - ponovio je Arbutina.

Predsjednik Opštinskog vijeća Bosanske Krupe u Federaciji BiH Ćazim Kasić kaže da nije riječ o problemu samo dvije opštine.

- Ovo nije samo problem opština Novi Grad i Dvor nego se proteže i na naša mjesta - opštine Bosanska Krupa i Bužim i nastojaćemo da alarmiramo sve nadležene na kantonalnom nivou i na nivou Federacije da se ovo odlagalište izmjesti na lokaciju koja je povoljnija od ove trenutno aktuelne - rekao je Kasić.

Načelnik opštine Novi Grad Snježana Rajilić kaže da danas zvanično počinju aktivnosti na sprečavanju izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada u neposrednoj blizini ove opštine u susjednoj Hrvatskoj.

- Za konkretne aktivnosti bilo je potrebno odobrenje lokalnog parlamenta koji je danas podržao rezoluciju u kojoj se najoštrije osuđuje postupak Hrvatske u smislu lociranja moguće deponije na Trgovskoj gori i tražimo od svih političkih činilaca u Republici Srpskoj i BiH da u naredna četiri mjeseca preduzmu aktivnosti kojima bi se osporila ova lokacija - izjavila je Rajilić nakon sastanka.

Ona je navela da očekuje aktivosti Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine i ministarstva inostranih poslova BiH.

- Očekujemo što hitniju akciju u smislu uspostavljanja veza sa Vladom Hrvatske i resornim ministarstvima u Hrvatskoj da bi se ova odluka preispitala i da bi se došlo do argumenata da li su ispoštovane sve procedure kod predlaganja lokacije - rekla je Rajilić.


Ona je navela da je iz Vlade Republike Srpske najavljeno da će u ponedjeljak, 20. aprila, opštinu Novi Grad posjetiti predstavnici nadležnih ministarstava.

Prema njenim riječima, učesnici današnjeg sastanka saglasni su da zajedno zatraže pomoć i upute apel nadležnim vlastima.

- Moramo biti svjesni da je ovo pitanje BiH i da je na potezu Ministarstvo inostranih poslova - rekla je Rajilić.

Ona je negirala da je od nje traženo da se ovaj problem ne aktuelizuje zbog "međukomšijskih odnosa" i najavila da će tražiti da se ispita odgovornost onih koji su te neistine i falsifikovana dokumenta plasirali u javnost jutros prije posebne sjednice Skupštine opštine Novi Grad posvećene ovom problemu.

Rajilić kaže da je riječ o ozbiljnom problemu.

Skupština opštine (SO) Novi Grad danas je jednoglasno usvojila rezoluciju protiv izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor u Hrvatskoj koja se nalazi 2,5 kilometra vazdušne linije od Novog Grada.

U rezolucije se navodi da se SO Novi Grad žestoko protivi ovom projektu i traži obustavljanje aktivnosti na određivanju lokacije Trgovska gora za odlaganje otpada niske i srednje radioaktivnosti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.