NavMenu

BiH godišnje dobije više od 700 upita za ulaganja

Izvor: biznis.ba Srijeda, 15.04.2015. 14:54
Komentari
Podeli
Po statistikama Agencije za promociju stranih investicija BiH – FIPA-e, na godišnjoj razini ta agencija dobije preko 700 upita različite vrste vezano za strana ulaganja u BiH, kazala je zamjenica direktorice FIPA-e Blaženka Mišković, naglasivši kako za investiranje u BiH postoji jako mnogo interesa, no da tek treba vidjeti koliko će se tih projekata u konačnici i realizirati.

Upiti stranih investitora se uglavnom odnose na mogućnosti investiranja, makroekonomske pokazatelje u zemlji i slično, kazala je Mišković u izjavi za novinare tijekom okruglog stola "Mogućnosti korištenja EU fondova i pronalaženja stranih partnera" koji se danas održao u sklopu Međunarodnog sajma gospodarstva - Mostar 2015.

Ona je kao jednu od poteškoća za privlačenje stranih investicija navela nekoordiniran rad institucija BiH na promidžbi potencijala naše zemlje.

- Imamo mnogo institucija koje rade promidžbu, no dosta često ta koordinacija nije dovoljno usklađena i dovoljno sinkronizirana – kazala je Miškovićeva.

Naglasila je i kako, po rangiranju Svjetske banke i drugih međunarodnih institucija, BiH ne stoji baš najbolje u odnosu na zemlje iz okruženja.

Međutim, s druge strane BiH ima dosta pogodnosti koje treba i može iskoristiti, prije svega zbog blizine tržišta EU, istaknula je zamjenica direktorice FIPA-e.

Također, postoje mogućnosti i za premještanje proizvodnje iz zemalja EU na prostor BiH, a velike mogućnosti postoje kada su u pitanju prirodni resursi i prirodna bogatstva naše zemlje, kao i radna snaga.


Govoreći o EU programu za istraživanje i inovacije (Horizont 2020), koji je već otvoren za BiH, direktor EICC-a BiH Senad Hromić kazao je kako taj program najveći EU program za istraživanje i inovacije s oko 80 milijardi eura proračuna za razdoblje od 7 godina (2014-2020).

Projekt pokriva oblasti – izvrsnost u znanosti, industrijsko vodstvo te društvene izazove.

Kada je riječ o apliciranju za projekte, Hromić je istaknuo kako ono za sada ide relativno dobro.

Inače, na današnjem okruglom stolu, koji je organizirala Vanjskotrgovinska komora BiH u suradnji s FIPA-om, bilo je riječi i o EU programu za konkurentnost malih i srednjih poduzeća (COSME) čije se otvaranje za BiH uskoro očekuje.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.