Izvor: Capital | Ponedjeljak, 13.04.2015.| 08:58
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Prvo brendiranje, pa komunikacija s medijima - Šta je potrebno poboljštati u brendiranju proizvoda na Balkanu?

(Foto: b)
Upravljanje percepcijom je poput logorske vatre, teško ju je zapaliti, ali ju je lako ugasiti. Trebate je stalno održavati ubacivanjem suvog granja. U brendiranju, mediji su poput paljenja granja – morate održavati vatru – kaže poznati svjetski stručnjak za brendiranje, Omer Senguler, koji će biti jedan od predavača na 13. PRO.PR konferenciji koja se od 22. do 25. aprila održava u Malinskoj na otoku Krku.

Senguler za Fenu ističe da je uloga medija veoma važna u stvaranju globalnog brenda, ali da vlasnici brenda trebaju biti spremni raditi na svom brendiranju i marketinškim strategijama prije nego što počnu sarađivati s medijima.

– Mediji mogu pomoći vašem brendu da bude uspješan u vašoj ciljnoj skupini tako da on može postati prepoznatljiv brže uz pomoć medija. Brendiranje se može uporediti sa slavom. Mediji vas mogu učiniti slavnim na dobar ili loš način tako da treba znati kako to iskoristiti na pravi način – smatra turski stručnjak.

Po njegovim riječima, specifičnosti potrošača na određenom prostoru previše utječu na drugačiji pristup razvoju nekog brenda. Govoreći o šansama i mogućnostima za uspješno brendiranje zemalja jugoistočne Evrope Senguler kaže da bi brendovi u zemljama ove regije trebali iskoristiti prednost toga što su članica Evropske unije, ili što se nalaze u susjedstvu EU, iskorisiti kulturno bogatstvo, naporno raditi na strategijama marketinga i brendiranja te iskoristiti sponzorstva i društvene medije.

Tvrdi kako danas na prostoru jugoistočne Evrope postoje potentni brendovi, poput prehrambene industrije "Kraš, proizvođača bijele tehnike "Gorenje", trgovinskog lanca "Konzum", automobila "Yugo", elektroindustrije "Končar", "Vegete", Mostarskog mosta…

– Glavni problemi u njihovom brendiranju su nedostatak marketinških strategija, nedostatak radnog, odnosno operativnog kapitala te njihovo smanjivanje spajanjem i akvizicijom. Savjetujem im da porade na strategijama marketinga i brendiranja prije nego što započnu kampanje za odnose s javnošću ili marketinške kampanje – kazao je Senguler .

Omer Senguler je osnivač agencije za oglašavanje "PANEL, MAGIC Outdoor i MARS Production" koje je nakon nekog vremena prodao američkom "Clear Channel US".

Kao utemeljitelj i direktor agencije Global Magic Brands, Sengüler pruža usluge savjetovanja na području percepcije brenda, stvaranja globalnih brendova, prodaje, marketinga, upravljanja kupcima, kriznog komuniciranja, vrednovanja i kreiranja koncepcije brendova. Kao komunikacijski ekspert za brendove radi već 25 godina, a neki od njegovih najvažnijih klijenata su "Nokia", "Coca-Cola", "Pepsi", "Bridgestone", "Citroen", "Ülker", "Istikbal", "Istanbul 2010 AKB", "Golden Lady", Grad Istanbul, "Turkish Airlines", "Turske željeznice", "Waikiki" te NK "Galatasaray" za koje je pružao usluge savjetovanja u području brend arhitekture, marketinške strategije, komunikacijskih usluga.

Član je nekoliko međunarodnih strukovnih udruženja kao što su The Outdooor Advertising Association of America, The Federation European Publicite Exterieur, International Advertising Association (IAA), Turkish Advertisers Foundation.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.