NavMenu

Majkl Del, vlasnik "Dell Inc" - Usponi i padovi kompjuterskog giganta

Izvor: eKapija Nedjelja, 12.04.2015. 22:28
Komentari
Podeli
Majkl Del (Foto: dell.com)Majkl Del
Pedeseti milijarder svijeta i 26. najbogatiji Amerikanac, Majkl Del, osnivač je i generalni direktor korporacije koja proizvodi računare i računarsku opremu "Dell Inc". Ovaj Teksašanin je prema listi magazina "Forbes", težak "samo" 18,4 mlrd USD.

Del je ostao upamćen kao onaj koji je lansirao kompjutersku revoluciju početkom osamdesetih osnivanjem "Dell Computer Corporation", zahvaljujući kojoj je, isti onaj klinac koji je sa 12 godina prao sudove u jednom kineskom restoranu, započeo svoju vrhunski uspješnu karijeru. Rođen je 1965. godine u Hjustonu, a već sa 15 godina imao je svoj prvi "Apple" računar, kojeg je ubrzo rasklopio da vidi kako funkcioniše. Preduzetnički duh se probudio već na fakultetu, kada je Del počeo da sastavlja i direktno prodaje računare svojim kolegama. Tako je propao san njegovih roditelja, majke brokerke i oca protetičara, da njihov sin završi medicinu i postane uspješan ljekar.

"Dell Inc" je osnovan 1984. godine i već prve godine postojanja kompanija je obrnula 6 mil USD. Fokus je od početka svakako bio na kvalitetnim mašinama, ali Del je od početka radio i na dobrom odnosu prema klijentima i pristupačnim cijenama, što je brzo dovelo do širenja biznisa. Firma je već sledeće godine od osnivanja izašla sa prvim računarom pod nazivom "Turbo", koji je imao procesor od 8 MHz. Prvi "Dell" laptop ugledao je svijetlost tržišta 1991. godine. Do 1992. godine, "Dell Computer Corporation" je bila na "Fortune" listi među 500 najvećih kompanija na svijetu, a osam godina potom Del je već bio milijarder. Njegova kompanija je imala kancelarije u 34 zemlje, a zapošljavala je više od 35.000 ljudi.

"Dell" laptop"Dell" laptop
Ipak, on donosi odluku da napusti poziciju generalnog direktora svoje kompanije i zadržava zvanje predsednika Upravnog odbora. U tom periodu je čak zakoračio i u političke vode, nakon imenovanja za savetnika za nauku Saveta američkog predsednika. Međutim, kvalitet "Dell" računara počinje da opada, što firmu košta 300 mil USD koji su otišli na popravku pokvarenih mašina, čime "Dell Inc" gubi poziciju vodeće kompanije u svojoj oblasti. Majkl Del odlučuje da se vrati na mjesto generalnog direktora 2007. godine, ali rezultati njegovog povratka su se pokazali različitim.

Uprkos izazovima, do 2009. godine "Dell Inc" je zapošljavao 76.500 ljudi. Majkl Del povlači ozbiljan potez prije dvije godine, odlučivši da svoju firmu ponovo privatizuje, nakon 25 godina na berzi. Napravio je dogovor sa kompanijom "Silver Lake Partners" i softverskim gigantom "Microsoft" da od njih otkupi sve preostale akcije "Dell"-a. Ovaj otkup akcija se smatra jednim od najvećih u skorijoj istoriji, jer je za potpuno vlasništvo u svojoj firmi Majkl Del isplatio oko 24 mlrd USD.

Za razliku od osamdesetih, Delova kompanija danas ima neuporedivo veću i ozbiljniju konkurenciju, a njihov peh nije lako oprošten. Dok firma pokušava da vrati lidersku poziciju, Majkl Del je entuzijasta, mada je njegov udio na tržištu računara opao prethodnih godina, a konkurentni žestoko pariraju na polju proizvodnje tableta i pametnih telefona.

Majkl Del i njegova supruga Suzan se već 16 godina bave filantropijom kroz svoju fondaciju "Michael and Susan Dell". Ostali su upamćeni po doniranju velike svote novca za žrtve cunamija u južnoj Aziji, a prije 9 godina poklonili su 50 mil USD Univerizitetu u Teksasu, na kom je Majkl Del završio svoje studije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.