NavMenu

Zaštita radnika i dobrih poslodavaca - RS usvojila akcioni plan za suzbijanje "sive ekonomije"

Izvor: Glas Srpske Petak, 10.04.2015. 12:09
Komentari
Podeli

Vlada Republike Srpske usvojila je danas prijedlog izmjena i dopuna seta zakonskih rješenja i akcioni plan za suzbijanje "sive ekonomije".

Utvrđene izmjene zakona odnose se na izmjene i dopune Zakona o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti, Zakona o inspekcijama, Zakona o poreskom postupku, Zakona o sistemu javnih službi i Zakona o komunalnoj policiji.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je novinarima u pauzi sjednice Vlade Srpske da je osnovno opredjeljenje Vlade da se prošire ovlaštenja svih kontrolnih organa kada su u pitanju neregistrovana djelatnost i neprijavljeni radnici, a da ovlaštenja za takve kontrole dobije i komunalna policija koja ih do sada nije imala.

On je naglasio da je izmjenama zakonskih rješenja predviđeno da radnici mogu da počnu da rade tek nakon što budu prijavljeni u Poreskoj upravi i dobiju identifikacionu karticu, a predviđene su i oštrije sankcije, odnosno zatvaranje objekta za neregistrovanu djelatnost i neprijavljene radnike.

- Cilj ovih mjera jeste prije svega da se zaštite radnici i dobri poslodavci koji imaju registrovanu djelatnost i prijavljene radnike od onih koji to nemaju - rekao je on.

Tegeltija je naglasio da se do sada dešavalo da radnik nikada nije bio prijavljen u Poreskoj upravi niti su mu uplaćivani porezi i doprinosi zbog čega će se sada prvo izdavati identifikacione kartice novozaposlenim radnicima, a onda i svim zaposlenima u Srpskoj.

On je naglasio da je neprijavljen rad trenutno najprisutniji u građevinarstvu, te uslužnim djelatnostima, a da se dešavalo i da preduzeća sa jako velikim profitom imaju malo prijavljenih radnika.

- Prvenstveni cilj ovih zakonskih rješenja nije finansijski efekat; cilj ovih zakonskih rješenja jeste zaštita radnika i dobrih poslodavaca što će se pozitivno odraziti i na javne finansije. Naš je cilj da ukoliko bude dobrih efekata idemo sa daljim rasterećenjem privrede jer smatramo da će time biti puno više onih koji bi iz sive zone prešli u legalnu djelatnost - istakao je Tegeltija.

Ministar finansija Srpske dodao je i da su najveći problemi kada je riječ o "sivoj ekonomiji" - neregistrovana djelatnost, "rad na crno", neregistrovani promet i nedovoljna saradnja između kontrolnih organa uključujući i republički i lokalni nivo.

Prema njegovim riječima, ogroman problem predstavlja i spoljnotrgovinski promet, ali da on nije u nadležnosti entiteta.

Tegeltija je najavio da bi već u maju trebao biti usvojen novi set zakonskih rješenja među kojima će biti tretiran i stečajni postupak.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.