NavMenu

BIGMEV promoviše organsku proizvodnju u BiH

Izvor: biznis.ba Četvrtak, 09.04.2015. 08:57
Komentari
Podeli
Fondacija BIGMEV - Centar za razvoj odnosa između Bosne i Hercegovine i Turske uskoro će realizirati medijsku kampanju kojom će ohrabriti proizvodnju kvalitetnih proizvoda u BiH, posebno hrane, radi promocije organski i hemijski čistog prostora u BiH, zapošljavanja i obrade neobrađenog zemljišta.

Direktor BIGMEV-a za BiH Selmo Cikotić pojasnio je da je njihov osnovi cilj prezentacija potencijala i resursa BiH u Turskoj i omogućavanje izvoza proizvoda iz BiH na tržište te zemlje, te privlačenje investicija iz Turske u BiH.

Dodao je da je fondacija u početku radila na povezivanju institucija i razvojnih agencija dviju zemalja, ali im je ključna zadaća povezivanje kompanija i privrednika.

Cikotić je naglasio da je mentalitet poslovnih ljudi bitno različit u Turskoj i u BiH, te da BIGMEV nastoji da promiovira novi odnos prema poslu, odnosno da ne čekamo nam bude dat već da sami stvaramo posao.

Naglasio je da je neophodno mijenjati percepciju o uvjetima poslovanja u BiH, jer iz izjava onih koji su već investirali u BiH često čuje da nisu nailazili ni na kakav oblik korupcije, kao i da su pokušavajući investirati u neke druge države nailazili na znatno složenije sisteme.

Generalna sekretarka BIGMEV-a Dženita Kodžaman potcrtala je da njihov osnivač, turski biznismen Muzafer Čilek, posluje u 66 zemalja svijeta i tvrdi da mu je u Bosni i Hercegovini najednostavnije poslovati te da je jedino potrebno poštovati zakone.


Projekt-menadžer BIGMEV-a Adis Alagić istakao je da se u pet godina rada nikad nisu susreli s birokratskim problemima te da su registrirali najmanje 10 kompanija bez problema s administracijom jer angažiraju iskusne advokate da to obave i sud za najviše četiri dana izda rješenje.

Najavljano je da će BIGMEV uskoro sistematizirati svoje iskustvo i pretvoriti ga u preporuku koju će uputiti različitim nivoima vlasti u BiH radi promoviranja stranih investicija, posebno onih iz Turske.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina

Banjaluka dobija stambeno-poslovni kompleks The Simphony, evo kako će izgledati (FOTO)

Rezidencijalno-poslovna zgrada pod nazivom Simfonija (The Simphony) biće izgrađena u Ulici olimpijskih pobjednika u blizini Gradskog stadiona i zgrade Rаdio-televizije Republike Srpske u Banjaluci. Investitor je ovo zemljište dobio kao zamjenu za parcelu starog kina "Kozara". Pripremni radovi na izgradnji velelepne zgrade počeli su prije nekoliko dana. Investitor (ista kompanija koja je stajala iza projekta Cinema tower) je objavio

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.