NavMenu

Ko će na ljeto da radi u Crnoj Gori?

Izvor: RTRS Srijeda, 08.04.2015. 11:48
Komentari
Podeli
(Foto: Marija Kambić)
Poslodavci u Crnoj Gori negoduju zbog Zakona o strancima, jer će se u problemu naći turizam i ugostiteljstvo.

Novi Zakon o strancima koji je stupio na snagu, a koji između ostalog propisuje radne dozvole za strane državljane donio je nekoliko novina. Najspornija, makar za one kojih se najviše tiče - poslodavce, je ona koja prednost daje domaćoj radnoj snazi.

Zakon o strancima stimuliše poslodavce da zaposle domaći kadar. Poslodavci će moći da zaposle stranca samo pod uslovom da na evidenciji Zavoda za zapošljavanje nema nezaposlenih lica koja ispunjavju uslove za zasnivanje radnog odnosa na traženim poslovima ili je nezaposleni odbio zasnivanje radnog odnosa na tim poslovima.

Ova odredba najviše je pogodila poslodavace u ugostiteljstvu i turizmu. Negoduju zbog činjenice da među domaćom radnom snagom nema dovoljno stručnog, iskusnog i kvalitetnog kadra, zbog čega su tradicionalno upošljavali radnike iz susjednih zemalja.

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović kaže da to predstavlja ozbiljnu biznis barijeru.

- Ovo je biznis prepreka broj jedan za narednu turističku sezonu. Iako su domaći radnici uvijek imali prednost pokazalo se da stručnog domaćeg kadra ima samo na papiru, dok je u praksi drugačije. O ovom problemu će se tek pričati kad krene sezona i kad na vidjelo izađu svi problemi koje nosi ova sporna odredba. Vidjećemo da li će ugostitelji moći da preguraju sezonu isključivo sa domaćom radnom snagom - kaže Radulović.


Domaći radnik poslodavca košta od 150 do 200 EUR manje ali, smatra Radulović, postoje ograničenja.

- Јedno od njih je što naš radnik neće da radi za 300 EUR dok neko iz okruženja hoće. Drugo je što jedan broj naših ljudi smatra da sezonski posao podrazumijeva par sati posla, a ostatak provod na plaži. To nije generalna slika, ali takvih primjera ima. Ipak, ohrabruje da se odnos domaćih radnika u odnosu na strance iz godine u godinu popravlja - kaže Radulović.

Ove godine u Crnoj Gori biće izdato 23.400 radnih dozvola za strance, što je oko 4.000 više od iznosa kvote za prošlu godinu. Postavlja se pitanje zašto je Vlada povećala broj dozvola za strance ako novi zakon daje prednost domaćoj radnoj snazi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.