Izvor: biznis.ba | Srijeda, 08.04.2015.| 15:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Porodične firme čine više od 80% preduzeća u ukupnoj privredi RS

Republika Srpska je pred izazovom koji u sljedećih nekoliko godina u potpunosti može izmijeniti mapu domaće privrede - zaključak je prvog okruglog stola "Porodične firme – stub razvoja ekonomije Republike Srpske", koji je održan juče u Banjoj Luci.

Dvije trećine porodičnih firmi u RS (71,3%) posluje manje od 20 godina, dok je trenutni vlasnik u 86% porodičnih firmi upravo osnivač.

Ovi rezultati posljednjeg istraživanja o porodičnim firmama u RS ukazuju na to da značajna većina kompanija tek u sljedećim godinama treba da se suoči s generacijskom tranzicijom, angažmanom vanjskih menadžera, odlučivanjem o daljem razvoju ili prodaji i mnogim drugim specifičnim izazovima za sve porodične firme u svijetu.

- Proces prenosa vlasništva i upravljanja na nasljednike je jedan od najvećih izazova s kojim se suočava svaka porodična firma, a složenost tog procesa ilustruje podatak da 70% porodičnih firmi u svijetu ne preživi transfer s prve na drugu generaciju vlasništva. Imajući u vidu da su više od 80% kompanija u ukupnoj privredi RS upravo porodične firme, jasno je da se radi o izuzetno velikom izazovu i neizvjesnosti za domaću privredu - rekao je Dragan Močević, autor projekta "Porodične firme – stub razvoja ekonomije RS".

Međutim, uz odgovarajuće edukacije, podršku stručnjaka i strateški pristup stabilizaciji i razvoju porodičnih firmi, ovo je, kaže, i velika prilika za privredu RS.

Okrugli sto u Banjoj Luci, koji je organizovao Centar za edukaciju "Pro Educa" u saradnji s Privrednom komorom RS i Područnom privrednom komorom Banja Luka, pored predstavljanja rezultata najnovijeg istraživanja vlasnicima i menadžerima u porodičnim firmama, bio je prilika i za diskusiju s ciljem evidentiranja konkretnih svakodnevnih i dugoročnih izazova s kojim se suočavaju vlasnici i menadžeri i dalju podršku stabilizaciji i razvoju porodičnih kompanija u RS, saopćeno je iz "Pro Educe".

Razgovori s vlasnicima i menadžerima porodičnih firmi bit će organizovani u devet gradova i općina RS.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.