Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 06.04.2015.| 15:21
Izdvojite članak Odštampajte vijest

IKEA namještaj iz Prnjavora - "Standard" u 2014. prodao robu vrijednu 13,5 mil EUR

"Standard" Prnjavor
Firme za proizvodnju namještaja "Standard" iz Prnjavora i "Standard Furniture Serbia" iz Ćuprije, proizvode plasiraju na svjetsko tržište, preko svog partnera, švedske kompanije IKEA. Prnjavorski "Standard" je u 2014. IKEA-i prodao 700.000 artikala vrijednih 13,5 mil EUR, dok je "Standard Furniture Serbia"prodao milion proizvoda u vrijednosti od 3,5 mil EUR.

Obje firme su u većinskom vlasništvu švajcarske kompanije "Daccomet AG" čiji je vlasnik Edin Dacić.

Edin Dacić je sa 5 godina sa porodicom napustio tadašnju Jugoslaviju i preselio se u Švajcarsku gdje se školovao i studirao političku ekonomiju. Iako još student, pozajmio je novac od roditelja, uz obećanje da će završiti fakultet, i 1990. godine u Cirihu osnovao firmu "Daccomet AG".

"Standard Furniture Serbia"
Tokom 1999. počeo je da putuje po Bosni i Hercegovini sa namjerom da nađe partnere, tj. industrijske kompanije sa perspektivom izvoza i naročito razvoja. Preko zajedničkog partnera upoznao je kompaniju IKEA koja je već bila aktivna u Bosni i Hercegovini.

U razgovoru za "eKapiju" Edin Dacić otkriva kako je saradnja sa svjetskom kompanijom IKEA uticala na poslovanje njegovih firmi.

- Zbog izloženosti globalnom tržištu, imamo veliki pritisak na kvalitet, cijene i rast, ali i na rigorozno poštovanje svih ekoloških, sigurnosnih, tehnoloških i socijalnih propisa. Sa druge strane, potencijali za rast i pogotovo razvoj na svim navedenim poljima su ogromni jer IKEA dijeli znanje i iskustva sa dobavljačima i time doprinosi njihovom razvoju - kaže Edin Dacić.

Nekada SZR "Jasen-Lukić", a danas "Standard Furniture Serbia" saradnju sa švedskom kompanijom IKEA započeo je 2004. godine.

"Standard" Prnjavor
Već tokom 2007. godine zajedničkom investicijom švedske i srpske firme, izgrađena je fabrika za proizvodnju kuhinjskih dasaka (LAMPLIG chopping board). Ta investicija doprinjela je povećanju obima proizvodnje, kao i novom zapošljavanju.

Edin Dacić je sa svojom firmom "Daccomet AG" 2011. godine preuzeo većinu firme "Standard Furniture" i za manje od dvije godine uložio oko 1 mil EUR i povećao broj zaposlenih, sa 15-ak radnika na 200.

Uprkos uspješnom poslovanju fabrike čiji se proizvodni program zasniva na proizvodima od masivnog drveta i proizvodnji briketa, ekonomska kriza posljednjih nekoliko godina omela ih je u ostvarenju zacrtanih planova.

- Jasno da je ekonomska kriza usporila i naš rast. Međutim, po pitanju prodaje ne zavisimo od domaćeg tržišta, jer sve izvozimo. Da smo uspjeli da realizujemo naš plan, rasli bismo još brže. Tako da i mi osjećamo uticaj krize na više načina. Jedan primjer je kriza u finansijskom sektoru i kao posljedica toga ograničene mogućnosti kvalitetnog finansiranja. Ali ono što nas još više usporava je gubljenje vremena sa birokratijom u Srbiji. Želim da naglasim da se ne radi uopšte o bilo kojoj vrsti korupcije, već o neusaglašenosti i netransparentnosti propisa, zakona itd. Situacija na tom polju u Bosni i Hercegovini je mnogo bolja - kaže za "eKapiju" Edin Dacić.

"Standard Furniture Serbia"
Fabrika u Prnjavoru "Standard" je prva počela saradnju sa kompanijom IKEA, 2000. godine, a njen proizvodni program obuhvata furnirani namještaj, kao i namještaj od furnira sa masivnim elementima. Sada je 84,5% akcija ove firme u vlasništvu kompanije "Daccomet AG".

Dacić dodaje da posljedice ekonomske krize mogu i da olakšaju okolnosti za poslovanje. Raspoloživost radne snage koja stvarno želi da radi u krizi je veća.

- Po našem iskustvu, u Bosni i Hercegovini prije krize tj. prije 2009. imali smo problema da nađemo radnu snagu i uz zvaničnu stopu nezaposlenosti od 40%. Razlog je bio endemičan rad na crno. S obzirom na to da plaćamo sve doprinose koji su i u BiH i Srbiji na sličnom nerealnom i nekonkurentnom nivou, naš najveći izazov je nelojalna konkurencija - kaže sagovornik "eKapije".

"Standard Furniture Serbia"
Dacić objašnjava da su u BiH na jednom investicionom projektu, vrijednom 4 mil EUR, koji je trebalo da obezbijedi zapošljavanje 250 radnika, radili duže od godinu dana, ali da su morali da ga redukuju zbog nedostatka radne snage.

- Kada nas je krajem 2008. godine posjetio osnivač IKEA-e, slavni Ingvar Kamprad, pitao me je "zašto ne želim da potpišem petogodišnji ugovor koji je uključivao i dio investicije tj. ugovor snova". Možete misliti koliko je bilo frustrirajuće objasniti da nismo u prilici da nađemo u tom trenutku ni 25 radnika, a kamoli 250 nakon završetka investicije - dodaje vlasnik "Daccoment AG".

Kada govori o planovima za dalje, Edin Dacić kaže da u obje fabrike permanentno rade na razvoju novih artikala i planiraju već u ovoj godini da prošire asortiman. Na osnovu ugovorenih porudžbina, očekuju rast prometa od 10%. U "Standard Furniture Serbia" namjeravaju da ove godine završe započeto ulaganje u povećanje kapaciteta sušenja, a za mjesec-dva donijeće odluku da li će u "Standard" u Prnjavoru uložiti milion evra u proširenje tehničkih mogućnosti lakiranja, a samim tim i povećanje kapaciteta i zapošljavanja.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.