NavMenu

Općina Novo Sarajevo nije dala saglasnost za izgradnju biciklističke staze

Izvor: Klix Ponedjeljak, 06.04.2015. 12:48
Komentari
Podeli
U toku je intenzivna izgradnja biciklističke staze kroz Sarajevo, na području Općine Novi Grad, dok se još uvijek čeka na saglasnost Općine Novo Sarajevo kako bi se krenulo u drugu fazu izgradnje, potvrđeno je za portal Klix.ba u Gradskoj upravi Grada Sarajeva koja je pokrenula ovaj projekat.

- Ne možemo nastaviti dalje aktivnosti na izradi projektne dokumentacije, jer nam Općina Novo Sarajevo još uvijek nije dala saglasnost na Idejni projekat, kojim je predviđeno da trasa biciklističke staze prolazi kroz Vilsonovo šetalište. Očekujemo da će Općina Novo Sarajevo u što skorijem periodu izdati neophodna odobrenja kako bi se nastavilo sa izgradnjom ove poddionice biciklističke staze. S tim u vezi, u ovom momentu ne možemo utvrditi konačnu finansijsku konstrukciju izgradnje kompletne biciklističke staze - navode iz Gradske uprave Grada Sarajeva.

Ističu da gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić uskoro planira organizirati susret sa novim premijerom i novim ministrom saobraćaja Kantona Sarajevo, kako bi se obavili razgovori upravo na temu izgradnje biciklističke staze.

Staza bi po završetku izgradnje trebalo da bude duga oko 7 km i to na potezu Stup-Nedžarići-Skenderija (kroz općine Novi Grad, Novo Sarajevo i Centar).

Duž dvosmjerne biciklističke staze predviđena je horizontalna i vertikalna signalizacija, iluminacija, odmorišta sa klupama i česmama, parking za bicikle te će se moći koristiti usluge bežičnog interneta (WiFi).

Izradu projekta i izvođenje radova zajedno finansiraju Grad Sarajevo i Direkcija za puteve Kantona Sarajevo.

- Grad Sarajevo je u rekordno kratkom roku dobio urbanističku saglasnost od Općine Novi Grad, na čijem području uveliko gradi biciklistička staza. U dužini od 2,12 km, staza će kroz ovu općinu prolaziti obostrano - Bulevarom Meše Selimovića i dijelom Zmaja od Bosne, od Nedžarića do mosta na Otoci - naglašavaju iz uprave Grada Sarajeva.


Trenutno se izvode radovi na desnoj strani buduće staze - od pijace Heco do Otoke. Pri kraju su završni zemljani radovi.

- Ako vremenski uslovi budu dozvoljavali, planirano je da oko 10. aprila započne asfaltiranje staze, tačnije postavljanje pigmentiranog asfalta smeđo-crvene boje, koji se zbog svoje kvalitete uglavnom koristi kao podloga za biciklističke staze. Nakon ovih radova, pristupit će se postavljanju vertikalne saobraćajne signalizacije. Očekuje se da krajem aprila desna strana bude završena, kako bi se moglo početi sa radovima na lijevoj strani biciklističke staze – od bivšeg doma penzionera do mosta Otoka - istakli su iz Grada Sarajeva.

Općina Novi Grad će finansirati i izgradnju dva odmorišta duž staze na području svoje općine. Za prvu fazu izgradnje biciklističke staze kroz novogradsku općinu, predviđeno je 600.000 KM, s tim da će Grad Sarajevo i Direkcija za ceste KS izdvojiti po 300.000 KM.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.