NavMenu

Sa pasošem BiH bez vize u 95 država svijeta

Izvor: RTRS Petak, 03.04.2015. 09:49
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandar Parezanović)
Građani Bosne i Hercegovine sa svojom putnom ispravom bez vize mogu da uđu u 95 država svijeta.

Međunarodna konsultantska kompanija "Henley&Partners" objavila je "Henley&Partners Visa Restrictions Index" za 2014. godinu, odnosno globalnu listu zemalja u odnosu na slobodu putovanja koju uživaju njeni građani.

Ova konsultantska kompanija analizirala je viznu politiku svih zemalja svijeta i na osnovu toga kreirala listu na osnovu slobodne mogućnosti ulaska u drugu državu.

Zemlja u regionu čiji građani imaju najviše koristi od svog pasoša je Slovenija. Kao i prošle godine zadržala se na 12. mjestu liste, a građani ove zemlje bez vize mogu da putuju u 160 država, od ukupno 219, koliko ih ima u svijetu.

Druga najbolje plasirana balkanska zemlja je i dalje Hrvatska, koja se nalazi na 22. mjestu, dok je prethodne godine bila na 26. mjestu. Bez peripetija sa vađenjem viza Hrvati mogu da putuju u 138 zemalja.

Srbija je na 35. mjestu sa 107 država za koje nisu potrebne vize, i takođe je napredovala, kao i Makedonija, čiji državljani slobodno mogu da uđu u samo jednu državu manje, tj. 106, čime se nalaze na 36. mjestu ove liste.

I Bosna i Hercegovina napredovala je u odnosu na prošlogodišnju listu, kada se nalazila na 44. mjestu sa 91 državom u koju se moglo bez viza.

Ovaj put BiH se popela za dva stepenika više i nalazi se na 42. mjestu, a nosioci pasoša BiH mogu bez viza putovati u 95 država širom planete.


Posljednji na listi je Avganistan, čijim državljanima viza nije potrebna u samo 28 država. Nešto malo ispred njega nalaze se Irak, Pakistan i Somalija, te Palestina.

Na vrhu ljestvice su Finska, Njemačka, Švedska, Velika Britanija i SAD. Vlasnici pasoša ovih zemalja mogu slobodno da putuju u 174 države.

Prema novim podacima koje je objavio "Dejli Mejl", 62% svjetske populacije trebalo je tradicionalnu vizu prije putovanja 2014. godine, što je pad sa 77% koliko je bilo 2008. godine.

Ukupno 19% populacije uspjelo je stići do odredišta bez vize, dok je 16% moglo dobiti vizu pri dolasku u zemlju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.