NavMenu

Za obnovu aerodroma u Dubrovniku 220 mil EUR

Izvor: seebiz.eu Četvrtak, 02.04.2015. 13:04
Komentari
Podeli
Aerodrom u Dubrovniku (Foto: Airport-dubrovnik.hr)Aerodrom u Dubrovniku
Vlada Hrvatske je u četvrtak (2. aprila 2015. godine) donijela odluku o finansiranju projekta "Razvoj Zračne luke Dubrovnik", ukupne procijenjene vrijednosti 220 mil EUR, kojom omogućuje Upravi "Zračne luke Dubrovnik" sklapanje ugovora s izvođačima radova.

Radovi bi, prema riječima ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše, Hajdaša Dončića, trebalo da počnu u maju i junu, a potrajaće do 2019. godine.

Ministar objašnjava da je Evropska komisija najviši iznos za sufinanciranje javnim sredstvima odredila u iznosu od 145 mil EUR.

Današnja Vladina odluka odnosi se na osiguranje finansiranja najviše do tog iznosa, dok je firma "Zračna luka Dubrovnik" obavezna da osigura preostali iznos od 75 mil EUR, uključivši i PDV. Računa se da će glavnina ukupnih sredstava biti pokrivena novcem iz fondova Europske unije, iz kojih je već 40,5 miliona kuna bespovratnih sredstava iskorišteno za pripremu tehničke dokumentacije.

Premijer Zoran Milanović napominje kako se u dubrovački aerodrom ulaže gotovo jednak iznos kao u zagrebački, te ističe važnost činjenice da će veći dio ulaganja biti pokrivena iz evropskih fondova.

Projekt "Razvoj Zračne luke Dubrovnik" obuhvata izgradnju i dograđivanje objekata "vazdušne strane" dubrovačkog aerodroma, što uključuje uzletno-sletnu stazu, staze za vožnju, osnovne staze, postrojenje za skladištenje i snabdevanje gorivom, objekte za prihvat i otpremanje, te rekonstrukciju i izgradnju kompleksa putničkog terminala.

Tu su uključeni i objekti spasilačko-vatrogasne službe, upravne zgrade, sistema za vodosnabdijevanje, upravljanje otpadom, elektroenergetski sistem, kao i izgradnja objekata na "zemaljskoj strani", što uključuje pristupne saobraćajnice i parking za automobile i autobuse.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.