NavMenu

Neprihvatljivo poskupljenje i za jedan procenat - Poslodavci u RS upozoravaju da bi skuplja struja mogla smanjiti plate

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 02.04.2015. 15:53
Komentari
Podeli
Vlada RS ne podržava bilo kakvo značajnije povećanje cijene struje u RS, dok poslodavci upozoravaju da je za njih neprihvatljivo poskupljenje i za jedan procenat.

Ukoliko dođe do poskupljenja, poslodavci su upozorili da je moguće očekivati smanjenje plata za procenat poskupljenja električne energije.

Ovim su nastavljene reakcije nakon što je Regulatorna komisija za energetiku RS prije nekoliko dana donijela odluku o sprovođenju tarifnog postupka po zahtjevima svih deset proizvodnih i distributivnih preduzeća iz sistema "Elektroprivrede RS", koja su zatražila povećanje cijene struje.

Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS, izjavila je Srni da se Vlada nije bavila i nije zauzimala stav u vezi s poskupljenjem cijene električne energije, niti bi podržala bilo kakvu ideju o njenom značajnijem povećanju.

Cvijanović je istakla da su preduzeća u okviru sistema "Elektroprivrede RS" uputila svoje zahtjeve prema regulatoru, a komentari iz Regulatorne komisije za energetiku RS o nekakvom poskupljenju od 19% su apsolutno neprihvatljivi.

- Cijena struje je značajna stavka u poslovanju svakog subjekta, ali i u porodičnim budžetima građana, i upravo iz tog razloga nije povećavana prethodnih godina i ostala je sve ove godine trajanja krize najniža u regiji - navela je premijerka RS.

Ona je podsjetila da je, prema podacima iz prošle godine, industrijska struja u RS bila najjeftinija u regiji, i to za 113 odsto u odnosu na Hrvatsku, za 64 odsto jeftinija od Crne Gore, četiri odsto od Srbije i za 75 odsto, odnosno 84 odsto, jeftinija od FBiH, zavisno da li je riječ o "Elektroprivredi BiH" ili "Elektroprivredi HZ Herceg Bosne".

(Foto: Aleksandar Parezanović)
- Kada je riječ o cijeni električne energije za domaćinstva, i tu je cijena bila znatno niža u odnosu na regiju, i to za 67 odsto niža od Hrvatske, 40 odsto niža od Crne Gore, za 15 odsto, odnosno 23 odsto, niža od FBiH, zavisno da li je riječ o "Elektroprivredi BiH" ili "Elektroprivredi Hrvatske Zajednice Herceg Bosne". Jedino je u Srbiji cijena struje za domaćinstva bila niža, i to za tri odsto, ali je zato bila za četiri odsto viša za industriju - precizirala je Cvijanović.

Ona je dodala da na određenim radnim sastancima jeste pokretano pitanje povećanja cijene struje, ali je i tada rečeno da ako bi se i išlo u tom pravcu, opterećenje može da bude samo minimalno.


- Uostalom, takve poruke je javnost dobila i od menadžmenta "Elektroprivrede" da ukoliko dođe do poskupljenja, to će biti minimalno i neće ugroziti tržišnu poziciju "Elektroprivrede" kao najjeftinijeg snabdjevača u regionu - rekla je Cvijanović.

Sa druge strane, iz Unije udruženja poslodavaca RS rekli su da bi povećanje cijene električne energije bio direktan udar na proizvodna preduzeća.

- Mi cijenu svojih proizvoda na tržištu ne možemo povećavati. Ako do poskupljenja dođe, moguće je očekivati smanjenje plata za taj procenat - naglasili su poslodavci.

Dragutin Škrebić, predsjednik Unije, rekao je da je neopravdano bilo kakvo poskupljenje struje, jer radnici u elektrosistemu imaju najveće prosjeke plata i druga primanja, koja radnici u realnom sektoru nemaju. On je dodao da bi poskupljenje bio atak i na građane, ako se uzmu u obzir niske plate i penzije.

Janko Petrović, direktor firme "Petroprojekt" iz Bratunca, koja se bavi proizvodnjom namještaja i masivnih ploča, kaže da im mjesečni račun za struju iznosi oko 40.000-45.000 KM, a sa poskupljenjem morali bi izdvojiti još dodatnih 10.000 KM mjesečno.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.