Izvor: Nezavisne novine | Četvrtak, 02.04.2015.| 09:28
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Mobilni telefoni u BiH skuplji do 40% u odnosu na EU

(Foto: I.Vukša)
Ukoliko planirate da kupite mobilni telefon, preporuka je da dobro uporedite cijenu željenog modela u BiH i državama EU, jer su pojedini aparati kod nas skuplji i do 40% u poređenju s evropskim zemljama.

Ako se odlučite za kupovinu u BiH, svakako je potrebno da pogledate na više lokacija jer i kod nas, u zavisnosti od toga da li kupujete u trgovinama ili putem oglasa, cijene variraju.

Primjera radi, na sajtu jedne banjolučke trgovine stoji da kod njih "Sony Xperia M" košta 320 KM, a isti taj uređaj možete da kupite u inostranstvu za dosta "mršaviji" iznos, odnosno za 230 KM. Ipak, ako dobro pročešljate oglase kod nas, možete isti aparat da dobijete i za 260 KM.

Takođe, u spomenutoj banjolučkoj trgovini "Huawei Ascend Y530" košta 260 maraka, dok je u evropskim zemljama taj model za 30 KM jeftiniji. Ali, u oglasima se kod nas taj aparat može naći i za 220 maraka, s tim što onda treba da se odreknete garancije.

"Samsung Galaxy Young 2" na evropskom tržištu košta 128 maraka, a kod nas je, u zavisnosti od toga gdje kupujete, cijena između 145 i 165 maraka.

Model "Nokia Lumia 520" ovdje košta oko 150 maraka, a u evropskim zemljama cijena mu je za 22 KM niža.

- Nemojte gledati nas i tržište EU. To se, ipak, ne može porediti. Mi smo daleko od EU, što se tiče tržišta, ponude, potražnje i konkurencije općenito. I nama dobavljači daju mnogo više cijene nego što je u EU - naveli su u jednoj sarajevskoj trgovini.

Novinari "Nezavisnih" su se radnicima te trgovine predstavili kao kupci i naglasili da su u dilemi da li da traženi model kupimo ovdje ili u inostranstvu, a oni su nas savjetovali da svoj novac, uprkos većoj cijeni, potrošimo u BiH.

- Ako kupite tamo, moraćete ga slati tamo na servis - naveo je trgovac.

Ranko Topić, potpredsjednik Područne privredne komore Banja Luka, ističe da je razlog zbog kojeg su kod nas ovi aparati skuplji nego u državama EU jednostavan.

- Ulazna cijena je veća zbog malih količina koje nabavljamo. Mi smo mala država i dobijemo manje popuste, a samim tim su i cijene više - pojašnjava Topić.

Ekonomista Zoran Pavlović ističe da postoji nekoliko razloga zbog kojih roba može da bude skuplja u državama koje su siromašnije.

- Pre svega, količine koje poruče kompanije koje su prodavci telefona su značajno različite između onih koji to rade u zemljama zapadne Evrope i nas, jer se kod nas to kupuje iz druge ili treće ruke - naveo je Pavlović.

Pored toga, kako on pojašnjava, radi se o robi koja se vrlo brzo obnavlja kada je riječ o modelima i tehničkim karakteristikama, tako da se nastoji da cijena na našem tržištu bude viša u momentu kada je neki model marketinški podržan.

- Kada prođe udarni talas popularnosti, onda se često dešava da telefone prodaju ispod cijene - naglasio je Pavlović.

Gordana Bulić, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja potrošača BiH, kaže da veliki broj stanovnika u većini evropskih zemalja i veća količina koja se nabavlja trgovcima omogućavaju da ostvare veće popuste pri nabavci.

- Ti popusti u Evropi budu takvi da krajnja cijena kod njih bude dosta niža nego ovdje. Imamo dosta sličnih primjera i kada su druge robe u pitanju, pa čak i prehrambene - pojasnila je Bulić.

Inače, prema podacima Regulatorne agencije za komunikacije, u BiH - na 100 stanovnika krajem 2013. godine - njih oko 90 bili su mobilni pretplatnici, dok je krajem 2004. godine mobilni telefon imalo tek oko 37 odsto građana u BiH.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.