NavMenu

Izvoz u drvnoj industriji BiH veći od milijardu maraka

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 01.04.2015. 15:19
Komentari
Podeli

BiH je u prošloj godini ostvarila izvoz u drvnoj industrije veći od milijardu i devet miliona KM, što je za 9,3% više u odnosu na 2013. godinu, rekla je danas u Sarajevu sekretar Asocijacije drvne industrije i šumarstva Spoljnotrgovinske komore BiH Selma Bašagić.

Ona je na konferenciji za novinare, pred početak Skupštine Asocijacije drvne industrije, naglasila da je u prošloj godini izvoz namještaja činio 35,4% i da je za 5,1% veći u odnosu na uporednu godinu, dok je izvoz rezane građe iznosio 28,9%.

- Zabrinjavajuće je što je u prošloj godini u ukupnom izvozu drvne industrije 18,5% činio izvoz šumskih sortimenata, a u okviru toga je oko 80% ogrevno drvo, a oko 20% trupci - rekla je Bešagić.

Prema njenim riječima, uporedo sa izvozom finalnih proizvoda od drveta, raste i izvoz sirovina i rezane građe, što bi trebalo smanjiti, jer finalni kapaciteti imaju problem sa obezbjeđenjem sirovine.

- Od Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH tražimo da donese mjeru koja će destimulisati izvoz sirovine - rekla je Bešagić, dodavši da postoje prijedlozi da se uvede izvozna taksa.

Potpredsjednik Asocijacije drvne industrije Lordan Iličić istakao je da najveći problem u drvnoj industriji predstavlja previsoka cijena rada u segmentu doprinosa i poreza, zbog čega bi bilo dobro da se jedan dio opterećenja sa proizvodnje prenese na potrošnju.

Iličić je naglasio da je jedan od problema i nedostatak sirovine za finalnu proizvodnju, navodeći kao primjer da se godišnje uveze oko 100 mil KM ploča od usitnjenog drveta.

Prema njegovim riječima, drvoprerađivači nemaju podršku u vidu podsticaja i povoljnih kredita što usporava investiranje u nove tehnologije i razvoj ove industrije.

 

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.