NavMenu

Skupe sušare muče voćare u Srpskoj

Izvor: Glas Srpske Srijeda, 01.04.2015. 10:32
Komentari
Podeli
Voćari u RS su zainteresovani za proizvodnju suvog voća za koje postoji i tržište, ali ona nije zaživjela zbog skupih postrojenja i opreme koju je potrebno nabaviti i jake uvozne konkurencije.

Proizvodnja sušenog voća je mnogo profitabilnija od uzgoja svježeg, ali se samo mali broj odvažnih majevičkih voćara odvažio na taj iskorak. Uglavnom se bave sušenjem šljive koja predstavlja najpogodniju vrstu voća za taj vid proizvodnje. Zbog male domaće proizvodnje tržište Srpske snabdijeva se iz uvoza, dok su male količine domaćeg sušenog voća bazirane na plasman u Njemačku gdje postoji sigurno tržište za izvoz suvih šljiva tokom cijele godine.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović kaže da su domaći proizvođači zainteresovani za masovnije sušenje voća, ali da razloge malog obima proizvodnje treba tražiti u skupoj opremi za čiju je nabavku potrebno izdojiti minimalno 20.000 KM.

- Cijene postrojenja za sušenje variraju u zavisnosti od kapaciteta i od modela sušare, odnosno od vrste goriva koja se koristi za proces sušenja. Jedan voćar bi trebao da izdvoji u prosjeku oko 20.000 maraka dok bi za instaliranje proizvodnih kapaciteta za udruženu masovnu proizvodnju za ino-tržište trebalo nekoliko stotina hiljada maraka - kaže Dojčinović i dodaje da bi problem bio rješiv ako bi se voćari koji proizvode male količine udruživali radi zajedničkog nastupa na većim stranim tržištima.

Jedan od pionira u ovoj oblasti na domaćem tržištu je Poljoprivredna zadruga "Agrojapra" iz Kozarske Dubice u kojoj je 2005. godine pokrenuta proizvodnja suvih šljiva, a od 2010. proizvode i čips od sušene jabuke. Direktor zadruge Nada Nešković Railić kaže da godišnje osuše oko četiri tone sirove šljive, dok 1,5 tona jabuke prerade u čips.


- Proizvodnja je bazirana na domaće tržište. Imali smo ponude za izvoz u Austriju i Njemačku, ali su naše cijene bile previsoke jer velike količine šljive iz uvoza poskupljuju našu proizvodnju - kaže Nešković-Railić i naglašava da je neophodno regulisanje tržišta i sprečavanje slobodnog uvoza velikih količina, jer bi na taj način proizvođači mogli povećavati obim proizvodnje čime bi i cijene bile niže.

Subvencije

Problemi voćara poznati su i resornom ministarstvu kome su se obraćali za pomoć nekoliko puta u toku posljednje dvije godine zahtijevajući odobravanje subvencija radi nabavke postrojenja za sušenje voća. Dragoja Dojčinović kaže da bi taj problem trebao biti riješen tokom godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.