Izvor: biznis.ba | Utorak, 31.03.2015.| 15:55
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Dječiji krevetići za IKEA-u - Kladanjski "Ramex" širi proizvodnju i planira zapošljavanje 160 ljudi

(Foto: ikea.com)
Kladanj je jedan od onih bosanskohercegovačkih gradića u kojem posla ima samo u administraciji, u proizvodnji vrlo malo ili nikako. Stanovništvo se pomalo bavi poljoprivredom, dovija kako zna i umije, čeka na birou... Mladi, kako nemaju želju za čekanjem, uglavnom odlaze.

Nema velikih preduzeća koja bi bila pokretač razvoja. U Kladnju danas imate, od značajnijih firmi, JP "Šume Tuzlanskog kantona", dvije veće firme koje se bave prevozom, te dvije tekstilne kompanije koje rade lohn poslove za inostranstvo. Ostalo su sitne firme.

Nema drveta


Da je i u takvoj situaciji moguće uspjeti, pokazuje primjer firme "Ramex", koja se bavi proizvodnjom namještaja. Njihove proizvode teško da ćete danas naći na domaćem tržištu, ali dječije krevetiće koje rade za svjetski poznatu kompaniju švedsku IKEA-u možete naći svugdje u svijetu.

Firmu, koja za IKEA-u radi već 13 godina, osnovao je Ramiz Hajdarević, a da bi dostigla današnji nivo proizvodnje i prometa, prošla je kroz sito i rešeto, kroz šumu propisa i barijera. I još problemi nisu riješeni. Da bi se firma razvijala, mora imati sirovinu, upravo se o tome ovih dana vode rasprave jer fabrike za finalnu obradu drveta nemaju dovoljno sirovine, iako je BiH jedna od rijetkih zemalja u Evropi koja se može pohvaliti velikim količinama šume. Ali šta to vrijedi kada drvo, umjesto u fabrikama za preradu, završi u dasci koja ide u izvoz za npr. Egipat. Ili još gore, kada se izvoze balvani u bescjenje.

- "Ramex" ima 365 zaposlenih, bavimo se proizvodnjom namještaja isključivo od bukve. Radimo nešto sitno za domaće tržište, ali uglavnom naši proizvodi idu u čitav svijet kroz prodajne objekte IKEA-e. Nemamo vremena da stignemo razvijati vlastite brendove zato što imamo obaveze prema našem kupcu, narudžbe se moraju poštovati u komad. Uglavnom proizvodimo najzahtjevnije proizvode, to su dječiji artikli - kazao je u razgovoru za "Oslobođenje" Adnan Muharemagić iz "Ramexa".

- Svi pričamo o zapošljavanju, evo mi smo napravili novu fabriku, ali ne smijemo da se usudimo da pokrenemo proizvodnju, nemamo dovoljno sirovine, kupujemo sirovinu od "Šuma TK"-a, ali nemamo dovoljnu količinu, ne poštuje se kontinuitet isporuke, ugovor se ne ispuni u potpunosti - istakao je Muharemagić, te dodao kako "Ramex" za čitavu godinu ima određeno po sedmicama koliko kojeg proizvoda moramo isporučiti za IKEA-u i to mora poštovati.

Sramota je reći da firma iz Kladnja, jedine općine u Tuzlanskom kantonu koja ima šumu i jedne od najbogatijih šumom u cijeloj BiH, u nedostatku sirovine uvozi rezanu građe iz Hrvatske, a jedan dio kupuje u RS.

Standardi

Veoma je zahtjevno raditi za IKEA-u, jer ova kompanija ima svoje standarde koji se moraju poštovati, a odnose se na zaštitu radne snage, zaštitu životne sredine itd.

- Mi redovno imamo kontrole, najavljene i nenajavljene. Sve se mora poštovati. Ako poštuješ standarde, onda možeš doći u poziciju da radiš za IKEA-u , što ne znači da ćeš dobiti posao. Mi smo sad napravili novu fabriku i imamo u planu da zaposlimo još 160 ljudi, prošli smo sa cijenom kod IKEA-e za nove proizvode, lakirane dječije krevetiće koje bismo trebali raditi u naredne tri godine. Prve godine ćemo raditi 50.000 komada, druge 100.000 i treće 200.000. Prošlo je sve i od 1. septembra bi trebala da krene proizvodnja. Međutim, nabavka sirovine nam je problem. I što je najgore, ako se dogovoriš da ćeš dobiti određenu količinu, to se mora ispoštovati, a ne ovako, nikakve sigurnosti nema - ispričao je Muharemagić.

"Ramex" drvo mora kupovati od "Šuma TK", cijene na licitacijama dostižu astronomske cifra, a firma se sa IKEA-om bori za pet feninga, i što je još gore, nije sigurna da će dobiti ugovorenu količinu.

- Ispade da nam je jeftinije nabaviti drvo iz Hrvatske. Imamo jednog partnera iz Hrvatske s kojim radimo već drugu godinu i ugovorom preuzete obaveze po količini i kvalitetu ispoštuju se u potpunosti, mi uredno platimo. Mi najviše volimo da kupimo trupac, imamo instalisane kapacitete za rezanje, imamo radnu snagu za to. Najviše nam se isplati kad imamo dovoljno trupaca da prorežemo u našoj režiji da otpad ložimo u naše kotlovnice, pošto imamo velike kapacitete za sušenje, 1.600 kubika mjesečno, s tim da ćemo do septembra imati dodatnih 400 kubika sušara, tako da će kapacitet biti preko 2.000 kubika u dva ciklusa - rekao je Muharemagić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.