NavMenu

Prerađivačka industrija i poljoprivreda RS na sajmu u Novom Sadu od 9. do 15. maja

Izvor: Capital Ponedjeljak, 30.03.2015. 16:10
Komentari
Podeli
(Foto: sajam.net)
Republika Srpska predstaviće se na ovogodišnjem 82. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu od 9. do 15. maja proizvodima iz poljoprivrede i prerađivačke industrije, najavio je predsjednik Područne privredne komore Banja Luka Goran Račić.

Račić je na prezentaciji ponude ovog sajma u Banjoj Luci rekao da on predstavlja vrh ponude u ovoj oblasti na prostoru bivše Jugoslavije i da je veoma interesantan za privredu Republike Srpske, koja se na njemu godinama predstavlja.

- U narednih nekoliko dana krenućemo sa animiranjem naših privrednika koji su i ranije pokazali interes za učešćem, a ponudićemo i nekim drugim preduzećima za koja očekujemo da bi mogla imati interes - rekao je Račić.

On je dodao da je ponuda prerađivačke i poljoprivredne industrije iz Republike Srpske na Novosadskom sajmu prethodnih godina bila zapažena, što je rezultiralo i adekvatnim nagradama.

Izvršni direktor Novosadskog sajma za komercijalne poslove Bojan Gajić rekao je da je interesovanje za ovogodišnji sajam veliko i da će ponuda biti izuzetna.

- Na sajmu će biti predstavljene najnovije poljoprivredne mašine koje su bile izložene na nedavnom sajmu u Bolonji, a ove godine stavljamo akcenat i na organsku hranu. Na stočarskoj izložbi očekujemo oko 5.000 grla stoke, kao i konjičke turnire - najavio je Gajić.

On je dodao da je za potrebe sajma rasprodat otvoreni prostor od preko 40.000 kvadratnih metara, dok se trenutno radi na rasprodaji nekoliko stotina kvadrata unutrašnjeg prostora.

- Imamo osam međunarodnih kolektivnih izložbi, veliki broj stranih izlagača, a ove godine će svi koji budu htjeli da ocijene kvalitet svojih proizvoda, bez obzira da li su učesnici sajma, moći da se prijave našim komisijama - rekao je Gajić.


Prema njegovim riječima, na sajmu se očekuje učešće i ministra poljoprivrede Austrije, koji bi trebalo da pokloni pet grla goveda jednoj poljoprivrednoj zadruzi iz Srbije.

- Veoma je bitan i veliki broj kongresnih aktivnosti zbog prenošenja "know how" sistema, i zato apelujem da proizvođači iz Republike Srpske posjete sajam i dobiju saznanja koja bi im mogla koristiti u proizvodnji - rekao je Gajić.

Govoreći o učesnicima sajma, Gajić je rekao da se ove godine očekuje dolazak delegacija iz Rusije i Ujedinjenih Arapskih Emirata i predstavnika kompanije "Al Dahra", kao najvećeg poljoprivrednog giganta iz ove zalivske zemlje.

- Količina meda koja se proizvede u cijelom regionu, za arapski svijet nije dovoljna i to je resurs sa kojim bi trebalo da pokušamo, odnosno dati šansu malim proizvođačima, naravno uz standardizaciju proizvoda na nivou regiona - rekao je Gajić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.