Izvor: Tanjug | Nedjelja, 29.03.2015.| 12:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Advokati iz regiona zaključili Memorandum o saradnji

Predsjednici advokatskih komora Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije, Kosova i Makedonije potpisali su u subotu (28. marta 2015. godine) u Beogradu Memorandum o razumijevanju kojim regulišu međusobnu saradnju i podršku.

Svi potpisnici Memoranduma istakli su nakon potpisivanja da će taj prvi formalni akt saradnje omogućiti jačanje kapaciteta advokatskih komora i nezavisnosti pravne struke, kao i razvoj i jačanje uloge vladavine prava u državama regiona.

Predsjednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević rekao je novinarima da već odavno postoji ideja da se sve države regiona posvete unapređenju vladavine prava, pravne sigurnosti i ljudskih prava, prije svega radi interesa građana njihovih država.

- Ta ideja je korak po korak, uz pomoć Inicijative za vladavinu prava Advokatska komora SAD počela da se ostvaruje i dobila je svoj prvi formalni dio u vidu Memoranduma koji su potpisali predsjednici advokatskih komora zemalja regiona - ukazao je Đorđević.

Saradnja će, kako je naglasio, doprinijeti jačanju kapaciteta advokatskih komora, kao i da njihovo članstvo bude još spremnije da zaštiti građane i njihova ljudska prava, prava manjina i drugih ranjivih društvenih grupa.

Tokom konferencije razmotrene su i mogućnosti za jačanje uloge lokalnih advokatskih komora u unapređenju vladavine prava, uključujući i potencijalne ideje za projekte advokatskih komora u regionu.

Konferenciju je organizovao Program balkanske regionalne mreže za vladavinu prava (BRRLN), koji promoviše vladavinu prava kroz izgradnju mehanizama kojima se advokatskim komorama i organizacijama civilnog društva omogućava da sarađuju i međusobno razmjenjuju znanje i najbolju praksu.

Program sprovodi Inicijativa za vladavinu prava Američke advokatske komore čiji je centar u Skoplju, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Memorandum je potpisan u hotelu "Metropol Palas" nakon dvodnevne "Konferencije za lidere Regionalne balkanske mreže vladavine prava" na kojoj su lideri advokatskih komora i organizacija civilnog društva koje se bave pravosuđem, diskutovali su o načinima unapređenja usluga advokatskih komora.

Potpisivanju Memoranduma podršku su dali predsjednik Američke advokatske komore (ABA) Vilijam Habar i predsjednica Savjeta advokatskih komora i pravnih udruženja Evrope Marija Slazak, koji su govorili na stručnom skupu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.