NavMenu

Evropske aviokompanije uvode oštrije mjere bezbjednosti

Izvor: Nezavisne novine Subota, 28.03.2015. 15:15
Komentari
Podeli

(Foto: Jelena Đelić)
Evropske aviokompanije pooštravaju bezbjednosne mjere nakon tragedije u Alpima i uvode obavezu da dva člana posade moraju biti u kabini u svakom trenutku leta.

Pravilo "dvije osobe u kokpitu" već primjenjuju američki avioprevoznici, a nove procedure uvešće, osim evropskih, i kanadske kompanije.

Aviokompanija "Lufthansa", kao i druge njemačke kompanije, najavile su da će hitno promijeniti pravila za kokpit, prenosi CNN, pa odsad, kako se navodi, u kabini uvijek moraju da budu prisutne dvije osobe.

Aviokompanija "Air Serbia" je ovo pravilo o dvije osobe u kokpitu uvela prije dvije godine.

Među kompanijama koje su prve počele da revidiraju svoje bezbjednosne protokole jeste "Wizz Air".

"Wizz Air" je potvrdio da je izvršena revizija procedura za boravak u pilotskoj kabini i da su usvojene izmjene, koje će omogućiti da u pilotskoj kabini nikada ne bude samo jedna osoba. Nova procedura je već odobrena od mađarskog direktorata civilnog vazduhoplovstva, rekao je portparol kompanije Danijel de Karvaljo.

Norveška aviokompanija "Norwegian Air Shuttle ASA" već je otpočela proceduru za promjenu ovog pravila.

Jedan od direktora ove kompanije rekao je da su oni već neko vrijeme planirali da promijene ovo pravilo, a ova nesreća je samo ubrzala taj proces.


- Kada jedan od pilota napusti kokpit, neko od članova posade koji je kvalifikovan za to će ga zamijeniti dok se on ne vrati, to može biti ili stjuardesa ili pomoćnik pilota - saopštava direktor norveške kompanije.

- Svaka aviokompanija u SAD ima procedure predviđene kako bi obezbijedila da nikada ne postoji sitacija u kojoj pilot ostaje sam u kokpitu - rekao je predstavnik Udruženja američkih pilota.

Kao što je već poznato, francusko tužilaštvo je saopštilo da je avion "Germanwingsa", koji je letio od Barselone do Dizeldorfa, namjerno srušio kopilot Andreas Lubic nakon što je ostao sam u pilotskoj kabini.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.