NavMenu

RS izdvaja 60 mil KM za podsticaj poljoprivredi u 2015.

Izvor: Capital Subota, 28.03.2015. 11:17
Komentari
Podeli

(Foto: Rajko Karišić)
Pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Srpske Zoran Kovačević izjavio je da je za podršku poljoprivredi ove godine na raspolaganju 60 mil KM, od čega je planom korišćenja sredstava predviđeno da se oko 45 mil KM iskoristi za podršku tekućoj proizvodnji.

- Za podršku dugoročnom razvoju poljoprivrede predviđeno je 13,5 mil KM, dok je za ostale mjere izdvojeno 1,5 mil KM - rekao je Kovačević.

On za "Nezavisne novine" kaže je da, prema informacijama službi na terenu, snabdjevenost repromaterijala za proljećnu sjetvu zadovoljavajuća, dok su cijene u visini prošlogodišnjih ili niže.

- Međutim, problem je što su cijene repromaterijala po regijama neujednačene, kao i visoke marže koje uzimaju distributeri repromaterijala - naglasio je Kovačević.

Prema njegovim riječima, Vlada Srpske je, usvajajući informaciju o radovima u poljoprivredi za proljećnu sezonu, donijela zaključak kojim je zadužila Republičku upravu za inspekcijske poslove da pojača kontrolu prometa i kvaliteta repromaterijala za poljoprivrednu proizvodnju.

Kovačević je istakao da u Pravilniku o podsticajima za 2015. godinu postoje određene izmjene u odnosu na prošlogodišnji, te da se one uglavnom odnose na na ostvarivanje prava na premiju za mlijeko.

- Ta premija se ove godine isplaćuje samo za mlijeko standardnog kvaliteta, takozvane E klase, a ne i za takozvano besklasno mlijeko kao što je to bio slučaj posljednjih godina - rekao je Kovačević.

Sljedeća izmjena, istakao je on, odnosi se na pravo na premiju za podršku proizvodnji i uzgoju kvalitetnih priplodnih junica, koja se ove godine dodjeljuju uzgojnim reprocentrima i uzgajivačkim organizacijama.

- Ostale izmjene odnose se na mjere podrške voćarskoj proizvodnji u smislu izmjene visine kvote za regresirani dizel za proizvođače voća, koji u ovoj godini mogu ostvariti pravo na 100 litara po hektaru, kao i proizvođači u ratarskoj proizvodnji - objasnio je Kovačević.

Prema njegovim riječima, veća sredstva izdvojena su za podršku nabavci protivgradnih mreža, sajli i boks paleta, koje će se ove godine sufinansirati u visini do 50% sredstava.

Kovačević navodi da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske u izvještajnom periodu uputilo u skupštinsku proceduru šest nacrta zakona iz oblasti poljoprivrede i veterinarstva i dva nacrta strateških dokumenata iz tih oblasti.

- Cilj donošenja tih dokumenata je da se oblast bezbjednosti hrane, kao i oblast stočarstva Srpske reguliše u skladu sa evropskim standardima, dogovori jasna podjela nadležnosti i osigura efikasna razmjena informacija unutar lanca kontrole - istakao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, u prijedloge zakona koji će biti upućeni Narodnoj skupštini Srpske uvrštene su i sve konkretne primjedbe koje su iznesene na javnim raspravama.

- Što se tiče Zakona o izmjenama i dopunama Zakona poljoprivrednim zadrugama, tu očekujemo još jedan krug usaglašavanja sa predstavnicima Zadružnog saveza u vezi sa pitanjima u vezi sa zadržanom imovinom, koja je glavni element ovog zakona - rekao je Kovačević.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.