NavMenu

Otvorena prva solarna elektrana u Bijeljini

Izvor: Capital Utorak, 24.03.2015. 15:01
Komentari
Podeli
U krugu Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Bijeljini, na krovu sportske sale, otvorena je prva solarna elektrana u Bijeljini, instalisane snage 180 kilovata.

Jedan od investitora, ispred firme "MTM energy" iz Banja Luke Mario Stajić rekao je da je uz godišnju osunčanost 1.050 sati predviđeno da proizvodi 188 kilovat sati električne energije godišnje.

- Ova solarna elektrana Bijeljinu svrstava u moderne gradove u regionu. Investicija je iznosila oko 500.000 KM, a povrat investicije očekujemo u roku od 10 godina - izjavio je Stajić.

On kaže da su prednosti solarne energije u eliminisanju bilo kakvih zagađenja i štetnih uticaja po okolinu.

Snežana Topić, u ime preduzeća "Neutron" iz Bijeljine izjavila je da je ta firma bila nosilac projekta.

- Obratili smo se krajem 2012. godine Gradu Bijeljina s ponudom za realizaciju ovog projekta. Solarni paneli ne zrače, ne prave buku, ne štete životnom okruženju i ovo je jedan od obnovljivih vidova električne energije - istakla je Snežana Topić.

Topić kaže da ovakve solarne energane već postoje u Banjoj Luci i u Kalesiji (FBiH), takođe na sportskoj dvorani.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, otvarajući prvu solarnu elektranu u Bijeljini, izjavio je da je ovo prvi projekat ove vrste u tom gradu i da predstavlja projekat budućnosti.


- Grad je učinio sve da obezbijedi neophodne dozvole za izgradnju solarne elektrane - istakao je Mićić.

S obzirom na to da je na području RS od "Elektroprivrede Srpske" i resornog ministarstva odobreno subvencioniranje izgradnje pet megavata električne energije dobijene iz solarnih elektrana, Mićić je izjavio da regija Semberija očekuje da joj bude odobrena bar jedna petina, u iznosu od jednog megavata, jer ima puno zaintersovanih za izgradnju solarnih elektrana na području Semberije i Bijeljine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.