Izvor: eKapija | Nedjelja, 22.03.2015.| 11:02
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zajedno u proizvodnji struje - Zemlje Balkana proizvele bi višak od 56%

Ukoliko bi se ispunili planovi zemalja regiona o gradnji elektrana, zajedno bi imali višak struje od 56%, prenosi "Novo vrijeme".

Ambicije zemalja zapadnog Balkana u izvozu električne energije mogu se pokazati kao vrlo rizične, pokazuje novo istraživanje koje su, za potrebe organizacije "CEE Bankwatch", sproveli Univerzitet u Groningenu i konsultantska kuća "Advisory House".

Autori studije pišu da zemlje imaju ambicije da postanu izvoznici energije, ali upozoravaju da bi lokalne vlade morale uzeti u obzir razvoj događaja u susjednim zemljama koji bi novoplanirane energetske objekte učinile ekonomski neodrživim.

- Naime, s obzirom na konkurenciju u regionu, kao i iz Bugarske, Rumunije i ostatke EU, za koji se očekuje da će imati značajan višak električne energije, izvozne cijene mogu biti pritisnute na niže a novoizgrađene elektrane mogle bi završiti kao nasukana imovina - navodi se u studiji pod nazivom Izvještaj o dugoročnoj ekonomskoj isplativosti gradnje novih energetskih kapaciteta za izvoz zemalja zapadnog Balkana.

Autori studije preporučuju vladama da preispitaju planove za izvozno orijentisane kapacitete proizvodnje i da same naprave ili naruče analize, povećaju regionalnu saradnju kako bi zadovoljili vrhunac potražnje.

Preporučuju i mjere za smanjenje gubitaka električne energije i povećanje energetske efikasnosti u svakoj od zemalja.

- Energetski pejzaž na zapadnom Balkanu će u narednih deset godina najvjerovatnije izgledati sasvim drugačije. Kao što je i cilj da se zadovolje domaće energetske potrebe, gotovo sve vlade u regiji teže da postanu izvoznici i planiraju značajno proširenje hidroenergije i kapaciteta baziranih na uglju - navodi se u studiji.

Autori predviđaju da će, u slučaju ispunjenja planiranih scenarija, region imati višak od čak 56%, a zemlje sa najviše energije za izvoz biće Bosna i Hercegovina i Srbija, prenijelo je "Novo vrijeme".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.