Izvor: Glas Srpske | Subota, 21.03.2015.| 14:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Završni radovi na dionici Prnjavor-Doboj

Izgradnja dionice autoputa Banja Luka - Doboj od Prnjavora do Doboja je pri kraju, a radnicima je preostalo da izrade dio nasipa i nastave asfaltiranje.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić rekao je nakon obilaska gradilišta na ovoj dionici autoputa da je prezadovoljan dinamikom i kvalitetom radova.

- Izvođači radova i direktor preduzeća "Autoputevi RS" Dušan Topić uvjerili su me da sve teče planiranom dinamikom i da je sve u redu. Zadovoljan sam ovim što vidim - rekao je Trninić u Kladarima kod Doboja.

Topić je rekao da su dvije trećine posla urađene i da ostaju još završni radovi.

- To se prvenstveno odnosi na završetak izrade nasipa u dužini od nekoliko kilometara i nastavak asfaltiranja - kazao je Topić.

Prema njegovim riječima, prošle godine je asfaltirano osam kilometara autoputa i završeni betonski objekti. To su uglavnom nadvožnjaci za koje su urađeni temelji i stubovi, a preostalo je još da ove godine budu naneseni betonski nosači i urađene kolovozne konstrukcije.

- Puno posla je pred nama, ali se nadamo da ga možemo obaviti ako budemo imali normalne vremenske uslove. Prošla godina bila je kišovita i to nas je malo usporilo, ali nadamo se da će ove godine to kašnjenje biti nadoknađeno i da će svi poslovi, kao što je i predviđeno, biti završeni do kraja godine - rekao je Topić.

Autoput gradi konzorcijum koji čine "Integral inženjering" iz Laktaša i "Granit" iz Skoplja. Glavni inženjer u "Integral inženjeringu" Boro Zdjelar očekuje da će ova godina, što se tiče vremenskih uslova, biti povoljnija za izvođače i da će uspjeti sanirati nekoliko lokaliteta na kojima je došlo do oštećena prouzrokovanih vrlo lošim vremenskim uslovima i neuobičajeno velikim padavinama.

- Preduzimamo određene radnje da ta mjesta izdreniramo i osušimo i na taj način stvorimo preduslove za nastavak asfalterskih radova. Za sada ide sve po planu i očekujemo da ćemo ispoštovati planirane rokove i da neće biti kašnjenja - rekao je Zdjelar.

Predstavnik kompanije "IRD eptis", koja je zadužena za reviziju izrade projekta i nadzor izgradnje autoputa, Dejvid Praten rekao je da je napravljen značajan napredak u toku protekle godine izgradnjom petlje Prnjavor i mosta preko rijeke Bosne. On je izrazio nadu da će početkom ove građevinske sezone izvođači radova imati još bolji napredak.

Dionica Doboj - Prnjavor duga je 36,6 kilometara.

Na trasi Doboj - Prnjavor sredinom prošle godine postavljen je prvi asfalt, a najveći napredak je vidljiv na najzahtjevnijem objektu - mostu Bosna u Kladarima kod Doboja, čija je konstrukcija završena. U narednom periodu slijedi priprema za polaganje hidroizolacije, asfalta i zaštitnih ograda.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.