NavMenu

Tržište Libije šansa za bh. firme

Izvor: Nezavisne novine Petak, 08.06.2007. 10:50
Komentari
Podeli

Tržište Libije velika je šansa za bh. preduzeća s obzirom na to da je ekonomski potencijal ove zemlje ogroman, te da žele sarađivati sa BiH, istakao je Ferhat Šeta, ambasador BiH u Libiji.

Naglasio je da je Libija ove godine obezbijedila više od 40 miliona USD za ulaganja, te da preduzeća iz BiH trebaju iskoristiti ovu priliku uvezujući se s firmama iz bivših jugoslovenskih republika.

"Libija je u velikoj ekspanziji nakon skidanja sankcija. Razvija se infrastruktura, naftna industrija, putogradnja. Raspisuje se tender za više od hiljadu kilometara puta, a niko o tome ne priča. Libijci imaju sredstva za velike investicije, ali mi nismo zemlja koja može uzeti previše tih poslova, već se možemo udružiti sa firmama sa prostora bivše Jugoslavije. Tako nas ova zemlja hoće", kazao je Šeta.

Tvrdi da bi libijsko tržište moglo prihvatiti svu robu koja se proizvede u BiH, te da je u Libiji prisutno desetak preduzeća iz naše zemlje, a sve je više trgovačkih.

"Naš prodor prema Evropi i razvijenim zemljama je težak, ali ovo je šansa. Libija je blizu, njima mnogo čega treba, a potencijali su veliki. Imamo autoritet na tržištu kao zemlja bivše Jugoslavije i to treba iskoristiti", dodao je Šeta.

Mujo Selimović, vlasnik grupacije MIMS Sarajevo, u čijem se sastavu nalazi kompanija "Jafara" u Libiji, naglasio je da libijsko tržište nije zatvoreno, da je veliko po površini i da ima potencijal po broju stanovnika, jer nema domaću proizvodnju zbog čega 90 odsto roba uvoze.

"Budžet libijske države je 20 puta veći od BiH i likvidnost tržišta je velika. Postoje šanse da sve firme iz BiH nađu mjesto ovdje i isključivo od njih zavisi koliko će biti organizirane, agresivne, koliko imaju jasan koncept izvoza i proizvode koji su konkurentni", kazao je Selimović.

Ističe da sve bh. firme trebaju raditi na tome da iskoriste ovaj potencijal, koji leži u svim oblastima proizvodnje u BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.