Izvor: Glas Srpske | Petak, 20.03.2015.| 09:12
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nema novca za mjerenje koncentracije polena u Banjoj Luci?

Mjerenje koncentracije polena u vazduhu na području grada ove godine je neizvjesno jer Poljoprivredni institut Republike Srpske ne može da obezbijedi novac za ovaj projekat.

Kako kaže direktor Instituta Vojislav Trkulja, prethodnih godina dio novca potrebnog za mjerenje polena na području Banjaluke obezbjeđivala je Gradska uprava, međutim, posljednje dvije godine ova sredstva su izostala.

- Vjerovatno zbog problema u budžetu nije bilo para za mjerenje koncentracije polena. Na godišnjem nivou za te namjene potrebno je 25.000 KM, od čega ove godine Poljoprivredni institut RS iz vlastitih sredstava može izdvojiti 10.000 KM, dok bi preostalih 15.000 KM trebalo da obezbijedi grad - kazao je Trkulja.

On je dodao da je Poljoprivredni institut RS uputio zahtjev gradu za odobravanje pomenutih sredstva, ali da odgovor još nisu dobili.

- Ukoliko gradske vlasti ne pomognu realizaciju ovog projekta, mjerenja polena u vazduhu u toku ove godine neće ni biti - kazao je Trkulja i dodao da je Banja Luka jedini grad u Srpskoj u kojem se mjeri koncentracija polena u vazduhu već sedam godina.

Prema njegovim riječima, podaci dobijeni ovim mjerenjima od izuzetnog su značaja za građane jer tada znaju kako da se ponašaju i zaštite od uticaja različitih vrsta polena koji se javljaju tokom godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.