Izvor: Oslobođenje | Ponedjeljak, 06.06.2005.| 11:36
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Projekat Turističke zajednice BPK pred Evropskom komisijom : Splavarenje dobija konkurenciju

Turistička zajednica Bosanskopodrinjskog kantona predložila je Evropskoj komisiji projekat pod nazivom Eko turistički itinerer, prvi ove vrste kod nas.

Projekat je zasnovan na izgradnji kompletene turističke ifrastrukture maršrutom Sarajevo - Stambolčić - Prača - Hrenovica - Bijele vode - Rorovi - Goražde - Ustikolina - Grebak - Delijaš.

Na ovom potezu bi se izgradili vidikovci, odmorišta, zanimljiva mjesta na kojima bi se turisti imali razloga zadržati, a upravo na ovoj ruti nalaze se i brojni kulturno-historijski i prirodni spomenici, koji bi takođe bili uređeni. U našem kantonu trenutno je splavarenje Drinom najatraktivnija turistička ponuda, ali mi želimo da stvorimo uslove kako bi turisti imali razloga da se na našem području zadržavaju duže nego do sada, kaže direktor TZ Goražde Adis Halilović.

Evropska komisija je raspisala konkurs za dodjelu oko 2 miliona eura za podsticaj razvoju turizma u BiH, a Turistička zajednica Goražde aplicirala je na maksimalan iznos od 200.000 eura, s tim da će Vlada BPK Goražde sufinansirati projekat sa oko 25.000 eura. Partneri Turističkoj zajednici BPK u ovom projektu su općine Goražde, Pale - Prača, Opština Pale u RS, Općina Foča - Ustikolina i Vlada BPK, koja je obezbijedila i 1.000 KM za troškove izrade i prevoda aplikacije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.