NavMenu

Uskoro izvoz drvnih sortimenata iz Bijeljine u Indiju

Izvor: eKapija Srijeda, 18.03.2015. 16:05
Komentari
Podeli
Ambasador Indije za BiH sa sjedištem u Budimpešti Malaj Mišra najavio je tokom jučerašnje posjete Bijeljini ubrzano uspostavljanje privedne saradnje u oblasti drvoprerađivačke djelatnosti, poljoprivrede i proizvodnje hrane, saopšteno je na sajtu Privredne komore RS.

- Indija je zainteresovana da počne saradnju sa Bijeljinom koja ima potencijal za investiranje neuporediv sa bilo kojim drugim krajem u Republici Srpskoj i BiH - rekao je Mišra novinarima.

Nakon sastanka sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem i predsjednikom Područne privedne komore Mihajlom Vidićem, ambasador Mišra je naglasio da je prvi investitor već dogovorio početak izvoza drvnih sortimenata iz Bijeljine u Indiju.

Mišra je najavio da će već u aprilu u Bijeljinu doći delegacija potencijalnih investitora iz Indije, a da će, vjerovatno, grad u maju posjetiti i indijski ministar, čime bi bilo potvrđeno intenziviranje saradnje.

Ambasador je rekao da je Indija šezdesetih godina prošlog vijeka uvozila hranu, a da su tokom "zelene revolucije" u narednih deset godina poljoprivrednici svojim zalaganjem obezbijedili tri puta veću proizvodnju hrane od potreba zemlje.

- Ne bi me iznenadilo ako bi Bijeljina krenula tim stopama i okrenula malo sudbinu zemlje u tom pravcu - zaključio je Mišra.


Vidić je, nakon sastanka sa ambasadorom Indije, rekao novinarima da su tokom dvije posjete Mišre Bijeljini napravljeni značajni pomaci ka intenziviranju privredne saradnje i za dovođenje investitora iz Indije na ovo područje.

Osim poljoprivrede i drvne industrije, Vidić je najavio da će potencijalnim indijskim investitorima kandidovati i ulaganja u projekte Luke Rača, izgradnju fabrike cementa u Ugljeviku i povezivanje fabrike "Alumina" za plasman roba u Indiju.

Mićić je rekao da su napravljeni konkretni dogovori vrlo ohrabrujući za grad, region i Republiku Srpsku u pogledu buduće saradnje i razvoja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.