NavMenu

Tehnološki biznis park Banja Luka postaje poslovna zona - Umjesto zakupa lokalna vlast prodaje zemljište i hale

Izvor: Glas Srpske Srijeda, 18.03.2015. 16:01
Komentari
Podeli
Tehnološki biznis park u Ramićima, koji je trebalo da bude okosnica privrednog razvoja Banja Luke i glavna ponuda za investitore, biće transformisan u poslovnu zonu "Ramići - Banjaluka", a umjesto iznajmljivanja akcenat će biti stavljen na prodaju objekata i zemljišta.

Gradonačelnik Banja Luke Slobodan Gavranović kazao je da je prijedlog odluke o transformaciji Tehnološkog biznis parka upućen Gradskoj skupštini.

- Projekat Tehnološki biznis park je rađen prije osam godina i podrazumijevao je veliko ulaganje. Napravljen je u vrijeme kada je budžet bio veći, kada su prihodi rasli i kada je planirano da ćemo dobiti tu lokaciju bez naknade. Taj projekat je u većoj mjeri preživio, ali je nerealan za uslove koje danas imamo - obrazložio je Gavranović.

On je istakao da su već prodali prve parcele investitorima, uz uslov da mogu praviti samo proizvodne pogone.

- Regulacionim planom ostatak prostora će biti stavljen u funkciju i prodat. Privrednici će opet moći da pokrenu proizvodnju i zaposle radnike - naveo je Gavranović.

Prema njegovim riječima, do sada je najveći zakupac u Tehnološkom biznis parku bila italijanska firma koja posluje u Kotor Varošu "Mehaničke konstrukcije".

- Sa njima nije produžen ugovor o zakupu, jer su zainteresovani za kupovinu kompletnog objekta. Za instaliranje opreme potrebna su velika ulaganja i nemaju ekonomski interes da ulažu u objekat za koji plaćaju zakup. Pregovori o prodaji još traju i ako uspiju, trebalo bi da bude zaposleno 500 ljudi - naveo je Gavranović.

Do avgusta 2014. godine zaključeno je pet ugovora o zakupu poslovnog prostora u Tehnološkom biznis parku, a osim "Mehaničkih konstrukcija", to su učinile firme "Rolofleks", "Italijana", "MK Majkić" i "21. maj", koji zapošljavaju oko 100 radnika. "Mehaničke konstrukcije", koje su zapošljavale 83 radnika, nisu, međutim, produžile jednogodišnji ugovor o zakupu. Gradska uprava je u 2014. godini po osnovu zakupa inkasirala 388.392 KM. Lani su prodate četiri parcele za izgradnju proizvodnih objekata za 567.280 KM. U toku je izdavanje lokacijskih uslova za izgradnju pogona preduzećima "Tri best", "SiM impex", "Messer BH gas" i "Sepl".


Direktor Gradske razvojne agencije, koja upravlja ovim projektom Nenad Račić je rekao da su u 2014. godini organizovali portirsku i službu održavanja u Tehnološkom biznis parku.

- Imamo naše ljude u Ramićima, koji su na raspolaganju investitorima i koji u ime Gradske uprave obavljaju određene poslove - dodao je Račić.

Lokacija

Tehnološki biznis park se nalazi u prostoru nekadašnjeg preduzeća "Unis valjaonica hladno valjanih traka". Gradska uprava Banja Luka kupila je polovinom 2013. godine na licitaciji imovinu tog preduzeća za 6,5 mil KM.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.