NavMenu

Solidna ocjena agencije "Standard&Poor`s" može privući investitore - Finansijsku pomoć dobijaćemo pod određenim uslovima

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 17.03.2015. 08:35
Komentari
Podeli
Međunarodna agencija "Standard&Poor's" potvrdila je kreditni rejting B sa stabilnim izgedima za BiH, kazali su iz Centralne banke (CB) BiH.

Ako se posmatra stepen zaduženosti i stepen fiskalne discipline, ova ocjena rejtinga je relativno dobra i bitna je za BiH zbog stranih investitora i međunarodnih finansijskih organizacija, smatraju analitičari.

Naime, u obrazloženju ove međunarodne agencije navodi se da vanjski i fiskalni parametri nisu ugroženi prošlogodišnjim poplavama u mjeri u kojoj se očekivalo kada je došlo do ove prirodne katastrofe.

Pored toga, analitičari agencije "Standard&Poor's" smatraju da, iako postoji mala vjerovatnoća da će Međunarodni monetarni fond (MMF) odobriti planirane isplate sredstava po osnovu postojećeg stendbaj aranžmana s BiH, ipak vjeruju da će BiH nastaviti dobijati međunarodnu finansijsku podršku pod određenim uslovima.

- Zato "Standard&Poor's" potvrđuje kreditni rejting BiH sa stabilnim izgledima, zasnovan na očekivanjima da će BiH nastaviti dobijati podršku stranih kreditora - rekli su u CB BiH.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, kaže da je ocjena kreditnog rejtinga B sa stabilnim izgledima relativno dobra ocjena za BiH, ali samo kada se posmatra stepen zaduženosti i stepen fiskalne discipline.

- Veći problem predstavlja činjenica da BiH ima veoma nisku, gotovo stagnirajuću stopu rasta, koja će praktično teško omogućiti dinamiku vraćanja kredita koji dospijevaju u sljedećih desetak godina - rekao je Pavlović. On smatra da je sama ocjena rejtinga dobra i korisna, jer je to parametar koji posmatraju investitori i međunarodne finansijske organizacije, što bi BiH mogla dobro iskoristiti.

- Odsustvo plasmana zadnje tranše MMF-a zbog neformiranje vlasti na federalnom, odnosno bosanskohercegovačkom nivou je detalj koji je pokvario utisak u vezi sa servisiranjem obaveza koje imamo prema inostranstvu - istakao je Pavlović.


Prema njegovim riječima, ocjena je mnogo bolja od realne ekonomske situacije, što BiH otvara mogućnost za privlačenje investicija.

Predrag Duduković, član Udruženja ekonomista RS - SWOT, rekao je da je ocjena ove međunarodne agencije za ocjenu kreditnog rejtinga relativno dobra i da "stabilni izgledi" znači da se vjeruje da BiH može ići naprijed.

- Kada se kaže pod određenim uslovima, to znači da se zahtijeva stabilna vlast na državnom i entitetskom nivou, jer to će biti glavni uslov kako bi EU i međunarodne finansijske institucije podržale BiH u finansijskom smislu - rekao je on i dodao da će to biti garancija ekonomskog oporavka zemlje i poboljšanja stanja u BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.