NavMenu

BH-Gas: Preliminarno odobreno 100 mil EUR za gasovod Brod-Zenica

Izvor: Fena Srijeda, 06.06.2007. 11:44
Komentari
Podeli

Studija opravdanosti izgradnje gasovoda Brod - Zenica, koju je BH-Gas izradio u saradnji sa hrvatskom kompanijom INA, ocjenjena je pozitivno od EBRD-a i preliminarno je za taj objekt odobreno 100 miliona EUR, izjavio direktor BH-Gasa Almir Bečarević.

Ova sredstva su, prema njegovim riječima, dovoljna za izgradnju gasovoda Brod-Zenica sa odvojcima za Modriču i Banja Luku.

Razlozi učešća kompanije INA u toj studiji su što se radi o priključaku na hrvatski gasovod i zbog toga što INA ima puno iskustvo u ovoj vrsti poslova, te zato što je INA ranije iskazala interes da, u kooperaciji sa BH-Gas-om, izradi takvu studiju, a sve na bazi dobrovoljnosti, što znači bez bilo kakvih novčanih obaveza.

"BH-Gas je spreman krenuti u izradu glavnog projekta nakon potpisivanja pisma namjere dva entiteta kojim će potvrditi svoje namjere za izgradnjom ovog gasovoda i kako bi odmah u početku otklonili probleme i nedoumice koji eventualno mogu pratiti jedan ovakav projekat", kaže Bečarević.

Nakon projektovanja slijedi rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, a sama gradnja, u idealnom termin planu, mogla bi biti krajem 2008. ili početkom 2009. godine.

Bečarević ističe da se koncept razvoja izgradnje novih gasovoda Federacije BiH i RS-a razlikuje po tome što je Federacija zainteresovana za gasovod Brod-Zenica, a RS je zainteresovana, i to na bazi dodijeljene koncesije, za pravac istočni dio-zapadni dio RS-a (Bijeljina-Novi Grad).

"Smatramo da je u ovom trrenutku isplativiji i perspektivniji projekt izgradnje gasovoda Brod-Zenica obzirom da trasom ovog gasovoda postoje realne potrebe za prirodnim gasom i adekvatna potrošnja koja bi opravdala projekt, dok na predloženoj trasi gasovoda od RS-a, po našem mišljenju, nema adekvatne potrošnje i sam gasovod je duži za više od 200 km od gasovoda Brod-Zenica", navodi Bečarević.

Idealno bi bilo, kako je napomenuo, da se izgradnja gasovoda poklopi sa planiranom gradnjom koridora Vc, ali nije nužno da se to i desi, obzirom da je gradnja autoputa kompleksnija i dugotrajnija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

15.04.2024.  |  Građevina

50 godina Lukavac Cementa

15.04.2024.  |  Građevina

15.04.2024.  |  Vijesti

Znate li za "slučajni biser" Srednje Bosne? (VIDEO)

15.04.2024.  |  Vijesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.