NavMenu

Banja Luka čeka na izgradnju velikih tržnih centara - Najavljene milionske investicije stigle do lokacijskih uslova

Izvor: Nezavisne novine Petak, 13.03.2015. 09:15
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Grad Banja Luka čeka početak izgradnje tri velika tržna centra, takozvana šoping mola, koji bi, prema dosadašnjim najavama, u narednim godinama trebalo da "niknu" u najvećem gradu RS. Naime, da bi do toga moglo doći već su ranije najavile kompanije "Delta holding" iz Srbije, zatim banjolučka kompanija "Ideal Kompani", a posljednja najava stigla je prije nekoliko dana iz velikog trgovinskog lanca u BiH tuzlanskog"Binga".

Kako "Nezavisne" saznaju, za sve tri kompanije do sada su izdati lokacijski uslovi za izgradnju tržnih centara. Međutim, kompanija "Bingo" je otišla i korak dalje, te je podnijela i zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, što su potvrdili i u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, koje je i nadležno za izdavanje građevinskih dozvola za objekte čija površina prelazi 5.000 m2.

Iz tuzlanske kompanije "Bingo", koja je prošle sedmice otvorila hipermarket na mjestu nekadašnjeg "Interexa" u Banjoj Luci, najavili su otvaranje novih tržnih centara u Banjoj Luci, Sarajevu i Tuzli. Prema njihovim riječima, početak gradnje tog velikog tržnog centra u Banjoj Luci mogao bi se desiti već krajem ove godine i to u naselju Lazarevo, na nekadašnjem zemljištu Poljoprivredne škole.

- Riječ je o tržnom centru koji će veličinom biti veći od centra u Bihaću, koji se nalazi na površini od 14.000 kvadratnih metara. Radi se zajedno s partnerima kao što su "Cinestar", "S Oliver", "Deichmann" i "Carpisa". Dakle, riječ je o tržnom centru koji će pored hipermarketa "Bingo" imati i poslovnice pomenutih partnera i još neke sadržaje - rekli su u ovoj kompaniji.

Budući "City Mall" u Banjoj LuciBudući "City Mall" u Banjoj Luci
"Delta holding" je prvi najavio gradnju šoping mola "Delta City", i to u banjolučkom naselju "Borik", tačnije banjalučkom polju. On bi izgledom bio identičan već izgrađenom njihovom centru u Podgorici. U njegovu izgradnju bi bilo uloženo oko 50 mil EUR. Ukoliko bi bio isti kao u Podgorici, banjolučki "Delta City" bi se prostirao na površini od 48.000 kvadratnih metara i imao bi dva nivoa, u kojima bi bio smješten veliki broj maloprodajnih objekata, restorani i kafei, kao i multipleks bioskop, te drugi sadržaji.


Ipak, u planovima kompanije "Delta holding", bar za ovu godinu, nema šoping mola u Banjoj Luci, ali to ne znači da su od te najave odustali. Miroslav Mišković, predsjednik "Delta holdinga", na nedavnoj prezentaciji planova kompanije, kazao je da ove godine planiraju izgradnju četiri objekta na tri lokacije, ukupne vrijednosti veće od 250 mil EUR, ali nije pomenuo investiciju u Banjoj Luci.

Veliku investiciju najavilo je i banjolučki "Ideal Kompani", iz koga su ranije kazali da će na proljeće ove godine početi gradnja objekta površine 55.000 kvadratnih metara u šta će biti uloženo oko 60 mil KM. Objekat će se, prema njihovim najavama, nalaziti na sadašnjem parkingu Auto-škole Banja Luka, preko puta zgrade Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u centru grada. U tom "City Mallu" na tri sprata biće smješteni najpoznatiji svjetski i domaći modni brendovi, ugostiteljski objekti, kongresna sala, kino, supermarket, zatvoreni bazen i različiti zabavni sadržaji.

Iz Gradske uprave Banja Luka juče su potvrdili "Nezavisnim" da su za izgradnju šoping centara po zahtjevu investitora "Delta holding", "Ideal Kompani" i "Bingo" izdati lokacijski uslovi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.