Izvor: eKapija | Petak, 13.03.2015.| 08:34
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Fondacija "Mozaik" osigurala dodatne donacije rasadnog materijala za poplavljena područja

Nakon što je 6. marta 2015. snažan vjetar srušio staklenik "EkoMozaika" u trenucima kada je pripremana proizvodnja 1.120.000 sadnica povrća, koji su u saradnji s UNDP-om trebali donirati proizvođačima povrća u poplavama pogođenim područjima širom BiH, Fondacija "Mozaik" i "EkoMozaik" saopćili su da su osigurali alternativne proizvodne kapacitete kako bi bio ispunjen plan proizvodnje i donacije rasadnog materijala za poplavama pogođena područja, prenosi portal Novovrijeme.ba.

Ističu da su iznajmili drugi staklenik u kojem će biti zasađeno 850.000 sadnica povrća, od kojih će polovina biti podijeljena poljoprivrednicima ugroženim u prošlogodišnjm poplavama, a ostatak prodat već poznatim kupcima.

Također, "EkoMozaik" nastavlja širenje društveno-odgovorne mreže proizvođača bobičastog i jagodičastog voća.

Navode da su, kao najveće društveno preduzeće u BiH koje je tokom svog postojanja angažiralo više od 160 sezonskih radnica, fokusirani na proizvodnju zdrave hrane, povrća, bobičastog voća, a nude i usluge proizvodnje košnica i iznajmljivanja mehanizacija za poljoprivrednu proizvodnju.

Iz "EkoMozaika" naglašavaju da sav profit koji ostvare ponovno ulažu u razvoj zajednice, širenje kapaciteta i otvaranje novih radnih mjesta.

Podsjećaju da su od 2009. do 2013. Fondacija "Mozaik" i "EkoMozaik" u općini Šekovići uložili 3,7 mil KM čime je ta lokalna zajednica ostvarila veliku ekonomsku i društvenu korist, a u 2014. uloženo je dodatnih 500.000 KM.

Proizvodni kapaciteti u općini Šekovići otvoreni su 2009. zahvaljujući Ministarstvu poljoprivrede Republike Češke i Općini Šekovići, a uz podršku USAID-a podignut je i moderni staklenik EkoMozaika posvršine 5.017 m2.

Fondacija "Mozaik", vlasnik "EkoMozaika", je nakon katastrofalnih poplava u maju 2014. pokrenula program hitne pomoći i rekonstrukcije poplavljenih područja u BiH, koji je uključio i poplavama devastiranu općinu Šekovići.

Tokom intervencija, Fondacija "Mozaik" i "EkoMozaik" su u Šekoviće instalirati postrojenja LifeSavertm za prečišćavanje vode, obnovili srednju školu, pomogli rekonstrukciju uništenih puteva itd, saopćeno je iz te fondacije, prenijelo je "Novo vrijeme".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.