NavMenu

Eksponati sa šest kontinenata stigli u dolinu Ljubačeva - Etnoselo sa muzejom kod Banja Luke u aprilu otvara kapiju (FOTO)

Izvor: eKapija Petak, 13.03.2015. 08:29
Komentari
Podeli
(Foto: facebook.com)
Selo Ljubačevo nedaleko od Banja Luke uskoro bi moglo postati oaza odmora i mamac za turiste iz regiona, ali i svijeta. U njegovim dolinama niklo je etnoselo sa tradicionalnim kućama i starinama iz 19. i 20. vijeka, te muzej sa čak 5.000 eskponata sa šest kontinenata. Za posjetioce, kapija se otvara u aprilu.

Naime, vlasnik etnosela-muzeja Nedeljko Branković odlučio je da njegov kolekcionarski rad, dug 30 godina, postane dostupan svima. Sedam godina gradio je buduću turističku atrakciju na svega 17 km od Banja Luke, i nazvao je "Ljubačke doline".

- Ideja se rodila iz ljubavi prema starinama, umjetninama, antikvitetima i uopšte prema starom načinu života. Prije nego sam došao na ideju da svoj rad pokažem i drugima, dosta sam sakupljao, putovao, istraživao - priča Branković za portal "eKapija.com".

U etnoselu "Ljubačke doline" nalazi se 30 funkcionalnih objekata, a mjesto je zamišljeno kao muzej na otvorenom koji prikazuje život jedne zadruge sa tih prostora, tradicionalnu arhitekturu, kao i pokućstvo. Da bi osjetili duh vremena koji se želi dočarati (kraj 19. i početak 20. vijeka), gosti će moći da uživaju u obilasku, ali i korišćenju starinske kuće s ognjištem, dućana, ambara, vajati (zgrade za spavanje), čobanske kolibe, te raznih zanatskih radnji. Branković je odlučio da ponovo oživi stare, skoro zaboravljene zanate, pa će etnoselo imati svog kovača, krojača, stolara, tkača i berberina.

(Foto: facebook.com)
- Objekte smo donijeli iz predjela južno od Banja Luke. Riječ je o planinskim, drvenim kućama dinarskog tipa, koje su prenesene u svom autentičnom izgledu, s tim da su pojedine morale da se poprave i dorade.

Branković kaže da je primarni cilj izgradnje etnosela razvijanje kulturnog turizma, pa je u planu da budu domaćini brojnih kulturnih dešavanja.

- Ideja je da se ovdje organizuju izložbe, kolonije i druge kulturne manifestacije, te prikuplja, čuva i prezentuje materijalna i nematerijalna kulturna baština ovih krajeva i šire. Sada, na primjer, sarađujemo sa Muzejom RS i Udruženjem "Duga" zbog organizovanja ovogodišnjeg "Zmijanskog veza" u našem etnoselu.

Funkcija etnosela će se vremenom širiti, kaže njegov vlasnik, pa će turisti moći da ostanu na konaku.

- Pojedini objekti su već prilagođeni za duži boravak, iako bi na smještajnim kapacitetima tek trebalo da radimo u nekom narednom periodu. Za početak se nadamo da ćemo biti dobri domaćini brojnih kulturnih događaja.

U staroj krčmi u etnoselu bićete posluženi isključivo tradicionalnim jelom i prirodnim pićem. Naš sagovorik navodi da će se spremati i jela koja su skoro zaboravljena.

- Planirali smo da pravimo jela od spelte (krupnika). Riječ je vrsti pšenice koja je skoro nestala. Tu su i jela od heljde. Na neki način ćemo biti pioniri u vraćanju starih, tradicionalnih jela – kaže Branković.

(Foto: etno-muzej.com)
Poseban dio etnosela čini muzej sa više od 5.000 eksponata u raznim zbirkama. U njemu dominira etnološka zbirka, potom prirodnjačka koja je opet podijeljena na floru i faunu i zbirku minerala i fosila, te istorijska i arheološka zbirka. Takođe, dosta pažnje i prostora je posvećeno numizmatici, kao i antikvitetima.

Etnološki predmeti su sakupljani južno od Banja Luke, odnosno u planinskom dijelu od Bronzanog majdana do Kneževa. Ima eksponata i sa prostora bivše Jugoslavije, dok su neki antikviteti, minerali i ekponati doneseni sa čak šest kontinenata.


Branković ističe da se ovdje može naći i lampa koji potiče iz vremena prije nove ere, te grčki nakit iz 16. vijeka.

Osim Banjolučana koji bi zbog blizine etnosela mogli biti stalni gosti, vlasnik ima želju da ugosti turiste iz regiona ali i cijelog svijeta. S obzirom na to da "Ljubačke doline", prema riječima Brankovića, posjeduje najviše eksponata od svih etnosela na prostoru bivše Jugoslavije, ovo mjesto zasigurno ima šta da ponudi.

Osim toga, iz sela Ljubačevo se pruža naljepši pogled na kanjon rijeke Vrbas Tijesno. Tamo je otkrivena i pećina sa vrlo bogatim pećinskim nakitom i rijetkim vrstama slijepog miša. U selu se, takođe, nalazi crkva izgrađena 1939. godine, stećci iz 16. vijeka, ostaci turskog konaka poznatog kao Čardak iz 18. vijeka, te Glamačko jezero. Ljubačevo se smatra pravom ekološkom oazom za sve ljubitelje prirode, umjetnike, sportiste, lovce...

Vedrana Džudža

Fotogalerija
Etnoselo-muzej
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.