NavMenu

Kebo i Branković otvorili novi pogon u Jelahu

Izvor: Fena Utorak, 05.06.2007. 08:47
Komentari
Podeli

U okviru posjete delegacije Federacije BiH Zeničko-dobojskom kantonu, potpredsjednik Federacije Mirsad Kebo i federalni premijer Nedžad Branković jučer su (05.06.2007.) svečano otvorili novi pogon za preradu žitarica u preduzeću "Dukat d.o.o." Jelah u Tešnju.

Predstavnik uprave "Dukata" Muhamed Pilav ocijenio je ovaj događaj značajnim za cijeli tešanjski kraj u smislu smanjenja nezaposlenosti i iskorišćavanja privrednih kapaciteta.

Potpredsjednik Federacije Mirsad Kebo rezimirajući novinarima današnju posjetu zajedničke federalne delegacije kazao je da vlasti Federacije i kantona treba da podstiču ZDK ka izvozu.

Šansu za razvoj tešanjskog kraja Kebo vidi u opredjeljenju rukovodstva ove općine za razvoj ekologije i zaštitu domaćeg brenda-vode kao značajnog prirodnog resursa.

Federalni premijer Nedžad Branović prezentirao je u Jelahu četvorogodišnji program rada Vlade FBiH, koji je nedavno predstavljen u Federalnom parlamentu.

"Vlada će odgovoriti projektima u razvoju ekonomije i poboljšanju kvaliteta života građana Federacije", izjavio je premijer.

On je naveo šest najvažnijih projekata iz vladinog četvorogodišnjeg programa, a među njima i stimuliranje kompanija izvoznika i onih koji mogu supstituirati uvoz.

Vlada će se, prema njegovim riječima, posebno pozabaviti poljoprivredom i ekologijom kao resursima s najvećim izgledima za zapošljavanje.

Podsjećajući na ostale segmente iz četvorogodišnjeg programa rada, Branković je naveo da Vlada želi doprinijeti uređenju BiH kao jedinstvenog ekonomskog prostora bez konkurencije među entitetima. Najavo je završetak procesa privatizacije u Federaciji koji će, kako je kazao, imati jasne ciljeve i efekte. Branković je posebno naglasio i brigu o boračkoj populaciji kao jednu od osnovnih smjernica iz Vladinog četvorogodišneg programa.

U razgovoru zajedničke delegacije Federacije s premijerom ZDK-a Miralemom Galijaševićem, koji je prije posjete Tešnju obavljen danas u Zenici, Branković se posebno osvrnuo na njegov prošlosedmični sastanak u Sarajevu s kantonalnim premijerima, kada je dogovorena harmonizacija federalne i kantonalnih aktivnosti u oblasti zdravstva, rada i socijalne politike, te boračkih prava.

Cilj je da svi korisnici prava iz ovih segmenata u Federaciji, odnosno u svim oblastima u kojima su podijeljene nadležnosti Federacije i kantona, a pridržavjući se Ustava FBiH, bude unaprijeđen kvalitet života građana Federacije, naglasio je premijer Branković.

To je ujedno i cilj današnje prve zajedničke posjete federalne delegacije u novom mandatu jednom od federalnih kantona.

Ove posjete bit će realizirane i u drugim kantonima, rečeno je.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.