NavMenu

Mostarska bolnica prva u svijetu implantirala aparat za liječenje reumatoidnog artritisa

Izvor: Klix Srijeda, 11.03.2015. 16:00
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Piotr Pabijan /shutterstock.com)Ilustracija
U Univerzitetskoj kliničkoj bolnici (UKB) Mostar proveden je pilot projekat u okviru kojeg je izvedena prva svjetska implantacija specijalnog aparata za liječenje reumatoidnog artritisa koja je privukla veliku pažnju svjetske znanstvene javnosti. O projektu je pisao i "New York Times" nazvavši ga "poslom stoljeća".

U projektu je učestvovao tim UKB-a pod vodstvom dr. Sande Vlatković Miljko te stručnjaci iz Holandije, Amerike i Austrije, a o njegovom značaju na jučerašnjoj konferenciji za novinare govorili su i direktor UKB-a Mostar Ante Kvesić, član tima doc. dr. sc. Gordan Galić te pacijent na kojem je izvršena ova implantacija, Pero Dragoje.

- Prvi smo u svijetu implantirali uređaj za liječenje reumatoidnog artritisa - kazala je Miljko navodeći kako je cijeli projekt potaknula američka korporacija "Setpoint Medical" koja se bavi inovativnom medicinom.

Naziv projekta je "Ispitivanje sigurnosti i učinkovitosti neurostimulacije kolinergičnog protuupalnog puta korištenjem aktivnog implantiranog uređaja za stimulaciju nervusa vagusa kod bolesnika sa reumatoidnim artritisom".

Radi se o složenom projektu, a do same faze implantacije morao se proći, kako je istakla, mukotrpan posao. Izabrani su pacijenti koji mogu ući u pilot studiju, a operacija je urađena na dva pacijenta koji su zadovoljili uvjete. Kod tih pacijenata primjetna su zaista velika poboljšanja.

Naglasila je kako je riječ o revolucionarnom projektu, dodavši kako se već rade istraživanja i za druge bolesti, tako da postoji velika šansa da će se ovaj tip liječenja uvesti u liječenje upalnih crijevnih bolesti. Također, smatra se da će ovaj način liječenja biti primijenjen i kod liječenja bronhalne astme.


Pacijent koji je 2011. godine podvrgnut ovom zahvatu, Pero Dragoje, istakao je kako prije operativnog zahvata nije mogao da radi, da se pokreće, da stisne ruku te da je njegovo zdravstveno stanje bilo zaista kritično.

- Moje sadašnje stanje je perfektno, mogu da radim i da obavljam sve poslove kao i i svi drugi - kazao je Dragoje, napomenuvši kako trenutno radi kao vozač kamiona.

Direktor Kvesić kazao je kako je ovaj projekt odobren prije 4-5 godina te da se na njemu "zaista iscrpno radilo".

- Učestvujući u jednom takvom projektu SKB Mostar je napravila uistinu respektabilan i značajan potez - naglasio je Kvesić.

Inače, reumatoidni artritis je upalna reumatska bolest od koje boluje jedan do tri posto populacije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.