Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 09.03.2015.| 14:11
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kako ste, blogeri? - Počelo istraživanje Blogometar15

Svaki treći veb sajt na svijetu je blog. Tri od četiri internet korisnika redovno čitaju blogove. Svakog dana objavi se blizu 3.000.000 blog postova. Pet od šest internet "influensera" su blogeri, a na njih najveći uticaj vrše opet drugi blogeri.

Od 2012. do danas podaci o broju blogera variraju. Uzevši u obzir sve dostupne podatke - na svijetu postoji između 350 miliona i pola milijarde blogova.

Do momenta kad završite čitanje ovog teksta biće objavljeno preko 20.000 novih blog postova.

Blogosfera bivše Jugoslavije se do 2008. godine eksponencijalno razvijala. U to vrijeme je brojala do čak 1.000.000 blogova. Ali o blogovima u regionu danas znamo manje nego ikada.

- Blogeri, ne znamo kako ste, a to je važno! Ne znamo šta blogere muči, zbog čega ne pišu češće, da li se osjećaju sigurno da objave šta god žele, da li dobijaju podršku prijatelja i od koga trpe pritiske (ukoliko ih trpe), ne znamo koliko ima blogova, na kojim su platformama, da li su blogeri i blogerke upoznati sa svojim pravima, koliko često su ta njihova prava ugrožena... o blogerima i blogerkama pouzdano znamo manje nego o bilo kom drugom društvenom mediju. A dok nešto ne izmjerimo, ne možemo ga ni razvijati. Dok ne saznamo kako smo, teško je blogosferu unaprijediti do nivoa najznačajnijeg medija društvenog interneta što bi naša blogosfera sigurno mogla da bude - poručuju iz agencije "PRpepper" koja sprovodi istraživanje.

Blogeri evo šta možete da uradite u samo 15 minuta za desetine hiljada blogera:

1. Popuni istraživanje klikom na LINK

2. Jednostavno napiši blogpost podrške kopirajući tekst o Istraživanju (cijeli tekst koji možete kopirati i objaviti na svom blogu, baner, kao i ilustracije možete preuzeti OVDE)

3. Podijeli link do #Blogometar15 na društvenim mrežama klikom na ovaj LINK

Istraživanje se sprovodi u okviru projekta PROceni web kojim se standardizovanjem podataka o nastupu na Internetu analizira i evaluira kvalitet komunikacije. Izvještaj je baziran na TITA metodologiji (transparentnost, interaktivnost, autentičnost i targetiranje) i SM Index formuli koju su razvili kompanija "Pepper premium solutions" i "BeeAnalytics" servis. Koordinatorka PROceni web projekta je Dragana Đermanović.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.