NavMenu

Da li će EU profitirati od pada evra?

Izvor: RTRS Subota, 07.03.2015. 14:19
Komentari
Podeli

Evro je dodatno izgubio na vrijednosti u odnosu na dolar i ako tako nastavi, moglo bi se desiti nešto što se rijetko dešavalo - da evro vrijedi kao jedan dolar.

Pad evra mogao bi da pomogne privredi evrozone, kao i američkim turistima kojima će dolazak u Evropu biti manje skup.

Evropska valuta je u padu od maja kada se mijenjala za 1,4 dolara, dok dolar, s druge strane, raste u odnosu na druge valute. Danas je za jedan evro moglo da se dobije 1,085 dolara što je najmanje od 2003. godine.

Evropa time postaje jeftinija za američke turiste. Mnogim evropskim zemljama, prihodi od turizma mnoge znače. U Grčkoj, na primjer, petina prihoda dolazi od turizma.

- Jefitniji evro čini Grčku atraktivnijom i imamo veoma pozitivnu sliku iz SAD - rekao je Andreas Andreadis, šef Asocijacije grčkih turističkih preduzetnika.

Na duži rok, glavni uticaj slabog evra će biti bitan u strategijama kompanija. Veliki evropski izvoznici, posebno u najvećim evropskim privredama poput Njemačke, imaće koristi od pada evra, dok će američkim proizvođačima škoditi.

Evro je u padu uglavnom zbog različitih ekonomskih mjera evrozone i SAD. Dok je oporavak evrozone od globalne finansijske krize uglavnom bio anemičan, američka privreda je imala snažan rast.

Na kretanje na tržištu valuta uglavnom su uticale odluke centralnih banaka. Dok je Evropska centralna banka srezala kamatne stope i pokreće podsticaje velikim količinama novca, čime je oslabljen evro, Federalne rezerve rade suprotno - pripremaju se za podizanje referentne kamatne stope poslije prošlogodišnje odluke da se okončaju podsticaji.


Razliku su podvukla i današnja objava američke vlade da je nezaposlenost u SAD smanjena na 5,5%, što znači da bi uskoro Federalne rezerve mogle povećati referentnu kamatnu stopu. To je podstaklo kupovinu dolara, čime je evro pao za 1,6% na 1,0858 dolara.

Od uvođena evra 1999. po cijeni od 1,18 dolara, evro je većinom bio iznad sadašnjeg kursa u odnosu na dolar.

Evro je na početku bio relativno nepoželjan, ali su krajem 2000. Evropska centralna banka i druge centralne banke intervenisale na tržištu kako bi oživjele svoju vlatu koja je u jednom trenutku pala na 0,82 dolara.

To je pomoglo i evro je oživio da bi uspostavio paritet s dolarom krajem 2002. Do ljeta 2008, uoči svjetske finansijske krize, evro je dostigao svoju rekordnu vrijednost od nešto iznad 1,60 dolara.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.