Izvor: Nezavisne novine | Četvrtak, 05.03.2015.| 15:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Oko 30.000 firmi u BiH steklo uslov za stečaj

(Foto: Ivana Vuksa)
Oko 30.000 javnih i privatnih firmi na nivou cijele Bosne i Hercehovine u ovom trenutku je formalno ispunilo uslove za otvaranje stečajnog postupka, izjavio je predsjednik Udruženja stečajnih upravnika BiH Nijaz Dervišić za "Poslovne novine".

Sve te firme, među kojima je svaka druga javno komunalno preduzeće, trebalo bi tokom 2016. godine da uđu u stečajni postupak, koje će neke od njih odvesti ka definitivnm zatvaranju, a neke će time dobiti priliku za reorganizaciju, prenosi portal Indikator.ba.

Koliko je to veliki broj firmi spremnih za stečaj, ilustruje podatak da je u posljednjih 14 godina u stečaj otišlo 1.550 firmi u Federaciji i 1.050 firmi u Republici Srpskoj, odnosno 2.600 u BiH, što je u prosjeku oko 185 firmi godišnje ili 160 puta manje nego što se sada očekuje.

Firme koje su do sada odlazile u stečaj uglovnom su išle u likvidaciju, a tek svaka pedeseta je imala reorganizaciju.

Iako je broj novootvorenih stečajnih postupaka doživio lani izvjesnu stagnaciju u BiH, jer je u Federaciji otvoreno 150 stečajnih postupaka, a u Republici Srpskoj 103, stručnjaci upozoravaju da je to tek "vrh ledenog brijega".

- Riječ je o zaista alarmantnom broju od 30.000 firmi, koje su ispunile bar jedan od tri kriterijuma za pokretanje stečaja. Prema mojoj procjeni, između 70 i 80% javnih komunalnih preduzeća je u velikim problemima zbog likvidnosti, a bar 50% njih je ispunilo uslove za otvaranje stečajnog postupka. To će ubrzo morati da se desi, jer budžeti javnih komunalnih preduzeća nisu sposobni da izmire obaveze - rekao je Dervišić.

On je istakao da je evidentno da te firme krše zakon, počev od isplate plata bez poreza i doprinosa, do neuplaćivanja obaveza po osnovu PDV-a i direktnih poreza.

Po njegovim riječima, stečaj ne mora biti nužno sinonim za neuspjeh, odnosno likvidaciju firme, već prilika za njenu reorganizaciju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.