Izvor: eKapija | Četvrtak, 05.03.2015.| 15:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nove investicije sarajevske mljekare "Milkos" - Za nove proizvode i mehanizaciju planirano 46 mil KM

(Foto: facebook.com)
Dvije godine velikih investicija su pred sarajevskom mljekarom "Milkos". Plan za ovu i narednu godinu je investirati dodatnih 46 mil KM, rekao je direktor "Milkosa" Adin Fakić.

Farma "Spreča" obrađuje 1.200 ha zemljišta, posjeduje vlastitu modernu mehanizaciju sa traktorima, kombajnima i priključcima, a proizvodi i hranu za svojih 1.500 grla muznih krava. Sada je na farmi 1.500 krava, a u planu je do kraja 2015. bude hiljadu više.

Posjeduju voćnjak od 15 ha, a žele da on poraste na 50 ha. Zapošljavaju 75 radnika iz Kalesije, Živinica i Tuzle i do sada su uložili 17 mil KM.

Investicije će biti mnogobrojne. Tako će 4,8 mil KM biti uloženo u bioplinsko postrojenje. Grijanje će biti omogućeno putem solarnih panela, čija će instalacija koštati 1,2 mil KM.

A dok se čeka na veliki projekat farmi koza u BiH, farma "Spreča" će uložiti 3,5 mil KM u farmu koza sa 2.200 grla, u prvoj fazi. U onaj drugi stočarski segment, štalu sa više od 500 junica i opremom, sprema se 4 mil KM.

(Foto: facebook.com)
Sve navedene investicije doprinijeće većim kapacitetima proizvodnje, ali i kvaliteta. To će značiti više proizvoda na policama trgovinskih lanaca. Tako će čak 15 mil KM biće uloženo u liniju za proizvodnju mlijeka u prahu, putera i sireva.

Kako je želja da posjeduju 50 hektara voćnjaka, sadnice, sistemi za navodnjavanje, kao i hladnjača koštaće oko 2,5 mil KM. Neće nedostajati ulaganja ni u stakleničku i plasteničku proizvodnju. Tri plastenika po 1.200 m2 koštaće 300.000 KM, a 6 mil KM biće izdvojeno za staklenike na 3 ha.

Zanimljivo je da će u fermentaciju kukurza biti investirano 5 mil KM.

Zasigurno jedan od najvažnijih poljoprivrednih preduzeća u cijeloj BiH, kompaniju "Milkos" očekuje veoma uspješna godina. Inače, mljekara "Milkos" dobila je prošle godine rješenje od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH - Ureda za veterinarstvo BiH da ispunjava propisane veterinarsko-zdravstvene uslove za izvoz na tržište EU.

T.B.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.