Izvor: eKapija | Srijeda, 04.03.2015.| 10:56
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Od maja u funkciji Centar za podršku inovacijama u poslovnoj zoni "Pilana" u Bosanskoj Krupi

Razvojna agencija USK u okviru EU projekta "Razvoj inovacija i privlačenje investicija u USK – BINOVA" privodi kraju rekonstrukciju i adaptaciju objekta u kojem će se nalaziti Centar za podršku inovacijama (BSC centar), a koja će biti završena u narednih 60 dana, saopšteno je na sajtu Razvojne agencije USK.

BSC centar će se nalaziti u poslovnoj zoni "Pilana" u Bosanskoj Krupi u prostoru od cca 700 m2, koji će biti opremljen najsavremenijom opremom. Završetak rekonstrukcije planiran je za sredinu aprila 2015. godine, a nakon toga slijedi njegovo opremanje, dok će BSC centar u punom kapacitetu biti stavljen u funkciju krajem maja ove godine.

BSC centar će pružati dvije grupe usluga, i to tehničku podršku poduzetništvu i programe stručnog usavršavanja radne snage prema stvarnim potrebama privrede. BSC centar će pružati čitav niz programa podrške malom i srednjem poduzetništvu koji će biti bazirani na znanju, savremenim tehnologijama, suradnji sa ključnim akterima u lokalnoj zajednici i stvarnim tržišnim potrebama. Kreirani instrumenti podrške će biti dostupni svim privrednim subjektima u USK.

- Očekujemo da BSC do kraja godine podrži najmanje 60 MSP iz USK - istakao je direktor RA USK Haris Komić.

Projekt "Razvoj inovacija i privlačenje investicija u USK – BINOVA" implementira RA USK, a partneri na projektu su Vlada USK, Općina Bosanska Krupa, Tehnički fakultet Univerziteta u Bihaću i PLOD centar, dok su preostale općine sa područja USK pridluženi članovi projekta. Ukupna vrijednost projekta je 1.224.779 KM,

Generalni cilj projekta je stimulirati ekonomski rasti i novo zapošljavanje u USK kroz poboljšanje operativnog okvira za sektor MSP u USK i poboljšanje poslovnog okruženja kroz bolju infrastrukturu. Specifični cilj projekta je unaprijediti poslovno okruženje i povećati konkurentnost lokalne privrede u USK kroz razvoj poslovne infrastrukture, te uspostavu i razvoj BSC centra putem kojeg će se pružati podrška MSP sektoru u USK.

Planirano trajanje projektnih aktivnosti je 25 mjeseci, odnosno do januara 2016. godine, a nakon završetka projekta BSC centar će nastaviti sa pružanjem preduzećima, uglavnom u metaloprerađivačkom, drvnom i IT sektoru.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.