NavMenu

Češke kompanije spremne da ulažu u BiH

Izvor: biznis.ba Srijeda, 04.03.2015. 15:58
Komentari
Podeli
Ekonomska saradnja između BiH i Češke se razvija u pozitivnom smjeru. BiH je jedna od pet prioritetnih zemalja za Češku u svijetu, kazao je Petar Kašička, savjetnik pri Češkoj ambasadi u BiH, prenosi novinska agencija Patria.

- Češka u BiH pomaže nekoliko sektora sa 2,5 do 3 mil EUR godišnje. U posljednjih pet godina razmjena između BiH i Češke je porasla za 60% - kazao je Kašička, naglašavajući kako su dva pozitivna trenda u BiH koja se odnose na povećan procenat uvoza i izvoza.

Izvoz iz BiH u Češku 2012. godine bio je u omjeru 2:1, dok je 2014. godine dosegao 90%.

Dobri trendovi smatra Kašička jesu i to da se posljednjih godina iz BiH sve manje izvozi sirovina, a više gotovih proizvoda.

- Iz BiH se izvozi 50% sjedišta za automobile, dijelova za motore i namještaja - kaže Kašička, ističući kako u Češkoj postoji puno kompanija koje su spremne da investiraju u BiH. Stoga je, smatra, uslijed ekonomske saradnje i uslova na tržištu jako bitno da funkcioniše i podrška države.


- Najbolje mjerilo za investitore je ulagati tamo gdje postoje uspješne investicije - dodaje Kašička.

Smatra kako će se većina problema u BiH riješiti pridruživanjem EU.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.