Izvor: Capital | Utorak, 03.03.2015.| 12:54
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Rekordno zapošljavanje u Prijedoru

(Foto: Prijedorgrad.org)
U 2014. godini posredstvom prijedorske filijale Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske zaposleno je 3.465 lica ili za 7% više nego u prethodnoj godini.

- Ovo je rekordno zapošljavanje u proteklih šest godina i znatno je veće od zapošljavanja prije početka svjetske ekonomske krize 2008. godine - navodi se u informaciji o radu ove filijale za 2014. godinu.

Analiza kvalifikacione strukture nezaposlenih pokazala je smanjenje broja nezaposlenih na skali od visoke stručne spreme do nekvalifikovanih od 6% do 25%, dok je kod stepena obrazovanja master ili magistar broj nezaposlenih povećan za čak 37%.

- Nameće se jedan jedini zaključak: puno je upisa na master bez ikakvog smisla, svrhe i cilja - navodi se u informaciji Filijale Prijedor.

Deficitarna zvanja su mašinski i elektro inženjeri, geolozi, defektolozi, logopedi, profesori matematike, te fizike i njemačkog jezika, a deficitarni zanati su optičari, obrađivači stakla, instalateri solarne energije, sertifikovani zavarivači, livci i obućari.

U informaciji o radu prijedorske filijale nema podataka o evidenciji nezaposlenih.

Prijedorska filijala Zavoda za zapošljavanje Srpske pokriva grad Prijedor i opštine Oštra Luka, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica i Krupa na Uni sa više od 200.000 stanovnika.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.