NavMenu

Najviše plate u RS za notare, novinari na začelju

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 03.03.2015. 09:36
Komentari
Podeli
Fakulteti u RS kreiraju upisnu politiku za novu akademsku godinu, a brucoši najlagodniji život mogu očekivati sa diplomom pravnog fakulteta pod uslovom da se opredijele za poziv notara, dok na najniže plate mogu računati ukoliko odluče da se bave novinarstvom.

Statistika otkriva da je prosječna plata notara 3.043, dok su novinari sa 691 markom ostali ispod prosječne plate u BiH koja je u decembru prošle godine iznosila 843 KM.

Istraživanje koje je sproveo specijalizovani portal "Posao.ba" pokazalo je da uz pravnike na prilično dobru platu za naše uslove mogu da računaju i inženjeri elektrotehnike i ekonomisti. Diploma ekonomskog fakulteta, međutim, ne garantuje lak put do posla. Zbog velikog broja ekonomista mnogi diplomci godine provode na birou čekajući posao u struci. Veoma dobru zaradu garantuje i diploma na farmaciji, a posebno na poslovima menadžera.

Sa druge strane najmanje prosječne plate sa završenim fakultetom uz novinare imaju i inženjeri poljoprivrede.

Iskustvo pokazuje da mladi prilikom izbora fakulteta u većini slučajeva ne uzimaju u obzir šansu za zaposlenje i platu koju im diploma može donijeti. Studije uglavnom biraju vodeći se omiljenim profesijama i afinitetima iz srednje škole.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da na tržištu rada trenutno vlada velika potražnja za stručnjacima u oblasti IT industrije zbog čega bi brucoši trebali da se usmjere na te fakultete, iako su mnogo zahtjevni.

- Mladi, međutim, vođeni nerealnim željama radije biraju društvene nauke i to uglavnom ekonomiju. Ekonomisti koji su zaposleni na dobrim pozicijama i imaju dobre poslovne kontakte veoma dobro kotiraju i zarađuju. Problem je što njih ima mnogo i teže je doći do posla - istakao je Pavlović i dodao da je porazna činjenica da se mnogi mladi nadaju državnom poslu na kojem će dobiti sigurnu poziciju i platu i da zbog toga ne biraju profesije za koje u privredi ima mjesta.

On je istakao da je činjenica da su notari najbolje plaćeni, ali vjeruje da će i u toj profesiji brzo doći do zasićenja i da u dogledno vrijeme neće trebati novog kadra.

- Nažalost kod nas ne postoji detaljna analiza koja su to zanimanja deficitarna kako bi mladi imali uvid u kojim oblastima najlakše mogu doći do posla i na osnovu toga birati životni poziv - istakao je Pavlović.

Neka od deficitarnih zanimanja, prema podacima Zavoda za zapošljavanje RS, su profesori matematike i fizike.

Nezaposleni

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS na kraju januara evidentirano je 143.707 nezaposlenih lica, što je za 4,3% manje u odnosu na isti period prethodne godine.


- Među nezaposlenim licima su 30.873 nekvalifikovani radnici, dok je 13.501 sa visokom stručnom spremom - kazali su u Zavodu za zapošljavanje.

Diplome i prosječne neto plate u struci

Ekonomski fakultet finansijski menadžer 1.757

konsultant 1.694

finansijski savjetnik 1.480

računovođa 1.032

Pravni fakultet

notar 3.043

advokat 1.723

pravnik 1.111

Arhitektonsko-građevinski fakultet

projekt menadžer 1.654

projektant 1.144

građevinski inženjer 1.122

arhitekta 1.079

Elektrotehnički fakultet

IT menadžer 1.823

softver inženjer 1.665

elektroinženjer 1.330

Medicinski fakultet

menadžer farmaceutskih poslova - 1.835

ljekar 1.434

farmaceut 1.325

psihoterapeut 1.168

Filozofski fakultet

tumač 1.133

prevodilac 1.100

profesor 1.011

Fakultet političkih nauka

TV voditelj i spiker 2.168

glavni urednik 1.015

socijalni radnik 1.004

radio voditelj i spiker 712

novinar 691

Poljoprivredni fakultet

inženjer prehrambene tehnologije 1.052

poljoprivredni inženjer, agronom 862


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.