Izvor: Tanjug | Ponedjeljak, 02.03.2015.| 12:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

IKEA lansirala namještaj za bežično punjenje mobilnih uređaja

Švedska industrija namještaja IKEA lansirala je na trzište noćne ormariće, radne stolove i stone i podne lampe koji bežično pune mobilne telefone i tablet računare.

Ti inovativni proizvodi, kako piše "Jutarnji list", već u aprilu biće dostupni i u hrvatskim IKEA robnim kućama.

Kolekcija za bežično punjenje rezultat je dugoročnog projekta "Home Smart", kojim IKEA razvija inovativna rješenja koja doprinose boljem životu kod kuće, a integrišu bežične punjače u komade namještaja.

- Iz istraživanja i kućnih posjeta koje sprovodimo svake godine, znamo da ljudima smeta nered koji stvaraju kablovi. Brinu se hoće li uspjeti na vrijeme da pronađu punjač i hoće li im se baterija potrošiti - rekla je načelnica odeljenja rasvjete i bežičnog punjenja u IKEA Švedska, Žanet Skjelmos, i istakla da su uz novi namještaj kablovi - nepotrebni.

- Zahvaljujući našoj kolekciji, istovremeno možete puniti nekoliko uređaja, a vaš dom će ostati uredan i ugodan bez kablova - objasnio je jedan od dizajnera kolekcije David Val.

Nova IKEA kolekcija koristi tehnologiju koja ima globalni Kju-i (Qi) standard sertifikovanja i podržava automatsko punjenje svih uređaja koji imaju ugrađen taj standard ("Google", "Nexus", "Nokia Lumia", HTC, "Samsung").

Uređaje koji nisu Kju-i kompatibilni, poput iPhone uređaja, moguće je puniti vitahult navlakom za punjenje, koju će kupci takođe moći da nabave u IKEA robnim kućama - navodi list.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.