Izvor: eKapija | Nedjelja, 01.03.2015.| 09:40
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Između planina i mora niče luksuzni turizam - Kako je Crna Gora postala zemlja sa najvećim brojem direktnih stranih investicija u Evropi?

Tamo "gdje su i noću tople stijene", pjevala je prije nešto više od dvadeset godina beogradska grupa i tako dala nezaboravne stihove o pozivu na ljetovanje kod naših južnih susjeda, u Crnu Goru.

Za proteklih dvadesetak godina promijenilo se mnogo toga. Od skromno razvijenog turizma do zemlje koja bilježi najveći rast direktnih stranih investicija u Evropi, Crna Gora je danas posebna zvijezda na Jadranu. Zemlja divlje ljepote, jednog od najljepših zaliva na svijetu, najdubljeg kanjona u Evropi… lista je duga. Prirodne ljepote koje su neosporne, a koje su prepoznali i veliki svjetski investitori.

Priča sa velikim ulagačima počela je 2006. godine kada je vojni kompleks "Arsenal" u Tivtu prodat za 23 mil EUR kanadskom milijarderu Piteru Manku. Od tada do danas, luksuzna marina "Porto Montenegro", najveća na Jadranu, ponudila je inostranim turistima sasvim novi doživljaj Boke Kotorske. Usidrene jahte, sedam rezidencijalnih zgrada, ljetos otvoreni hotel "Regent", bazen, restorani… sve ono što privlači klijentelu koja želi komfor i besprijekornu uslugu. Ušuškana u zaliv, dok je hladi vjetar sa Lovćena, marina "Porto Montenegro" je strancima danas sinonim za Crnu Goru. Samo u prošloj godini "Porto Montenegro" je prodao nekretnine vrijedne više od 32 mil EUR.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore za portal "eKapija" kažu da su međunarodne finansijske institucije prepoznale razvoj i dobru investicionu klimu.

- Napredak je potvrđen i visokom, 36. pozicijom, na rang listi "Doing Business" koju objavljuje Svjetska banka, posebno skokom po parametru "izdavanje građevinskih dozvola", gdje smo za prethodnu godinu napravili napredak od 27 mjesta. No, ovde ne smijemo stati, jer sve konkurentne destinacije rade na poboljšanjima u ovom domenu. Dakle, moramo voditi računa o očuvanju i unapređenju kompetitivnosti Crne Gore.

U Ministarstvu održivog razvoja posebno ističu olakšice za investitore kada je riječ o građevinskim dozvolama. Naime, izmjenama Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata u 2013. godini ukinuta je obaveza plaćanja naknade za uređenje građevinskog zemljišta za hotele 4**** i 5*****, osim za condo i apart hotele. Efekat ove mjere je povećanje izdatih građevinskih dozvola za 40% u prvoj godini implementacije novog rješenja.

- Takođe, značajno je skraćen postupak za dobijanje građevinske dozvole i donijeta je Uredba o pretvaranju stambenih jedinica u ugostiteljske/hotelske objekte. Preduzete su mnogobrojne aktivnosti i u cilju podsticanja izgradnje novih hotela u Crnoj Gori. Planskom dokumentacijom predviđena je izgradnja 130 novih hotela, kategorije 4**** i 5***** - kažu u Ministarstvu.

(Foto: portomontenegro.com)
Učešće turizma u BDP-u 20%

Investiranje u tivatski zaliv povuklo je odluku da se pokrenu mnogrobrojna gradilišta od Ulcinja do, nedavno otvorenog, u Kumboru.

Iz resornog ministarstva saznajemo da je do sada u Crnu Goru investiran kapital iz više od 100 država. Ugovorene su investicije vrijedne 2 mlrd EUR, "dok su planskim dokumentima stvoreni preduslovi za više od 20 mlrd EUR investicija i više od 100 hotelskih kompleksa".

Prošlog ljeta počela je gradnja najvećeg turističkog projekta u Evropi, kako su tada ozvaničili državnici Crne Gore. Kompanija "Azmont Investments" planira da uloži oko pola milijarde evra u "Porto Novi" u Kumboru. Biće to prvo "One&Only" ljetovalište u Evropi (brend pod kojim je ovaj investitor poznat), koje će se prostirati na 24 hektara, sa oko 550 luksuznih soba, apartmana i vila.

Ove godine kreće i izgradnja turističkog naselja "Porto Skadar Lake", vrijednog 90 mil EUR, a prvi gosti očekuju se u maju 2017. "Porto Skadar Lake" finansira francuski biznismen Lionel Sonigo, koji je rekao da će uskoro Crna Gora biti prepoznata baš po ovom rizortu, prije nego po "Porto Montenegru".

- Svjetski savjet za turizam i putovanja (WTTC) svrstao je Crnu Goru na prvo mjesto među 184 zemlje u kojima je turizam strateška privredna grana, prema prognoziranoj stopi rasta turizma u 2014. godini. Crna Gora je rangirana na prvo mjesto i prema očekivanoj stopi rasta u narednom desetogodišnjem periodu. Prema izveštaju WTTC-a, direktni i indirektni doprinos turizma i putovanja bruto domaćem proizvodu (BDP) Crne Gore iznosio je 714,2 mil EUR, ili 20% BDP-a u prošloj godini. U narednih 10 godina prognozira se rast od 8,8% prosječno godišnje, odnosno 37,2% BDP-a u 2024. godini – ističu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

Svim ovim ciframa doprinose i radovi na poluostrvu Luštica. Ni ovde neće nedostajati luksuza i sofisticiranih zgrada, jer će u ovaj kompleks egipatsko-švajcarski konzorcijum "Orascom" uložiti više od milijardu evra. "Luštica Bay" imaće, kada bude kompletno završena, više od 1.500 stanova, sedam hotela sa ukupno 1.200 soba, dvije marine sa 170 vezova za jahte, golf teren sa 18 rupa, butike, restorane, kafe barove, školu, bolnicu... "Orascom" je pikirao i ostrvo Mamula. Plan je da uz ostatke stare tvrđave na Mamuli dogradi hotel, uz zadržavanje osnovnog izgleda prepoznatljive građevine, a da nekadašnje zatvorske ćelije pretvori u apartmane.

(Budući izgled kompleksa "Porto Novi")

Strategija razvoja do 2020.

Sve gore navedene megalomanske investicije, koje su nekima izgledale nerealno, prate i one o ulaganjima u Bijelu (Holanđani dobili koncesiju na brodogradilište), Pržno ("Qatari Diar" će graditi rizort), Kotor (kompleks vila "Sea Breeze") itd… Sve ovo prati strategiju razvoja turizma koju je Crna Gora pripremila do 2020.

- Prema njoj, prioritet je dat izgradnji hotelskih kapaciteta visoke kategorije, koji omogućavaju optimalnu popunjenost tokom cijele godine, a samim tim i najveće prihode. Strateškim dokumentima je do 2010. godine bila projektovana izgradnja 50.000 kreveta u hotelima kategorije 3*** do 5*****, odnosno 100.000 kreveta do 2020. godine. Međutim, s obzirom na globalnu ekonomsku krizu od 2008/2009. godine, realizacija projektnih planova je donekle usporena - kažu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Crne Gore.

Krovnim strateškim dokumentom kojim se daju smjernice razvoja turizma u Crnoj Gori, definisan je cilj kojim bi ova država trebalo da postane visokokvalitetna turistička destinacija sa diversifikovanom ponudom na godišnjem nivou.

Primat i dalje ima primorski region, dok planinski još nije valorizovan na adekvatan način. Kako bi se turistički ojačao sjever, donijeti su planski dokumenti - Prostorni plan posebne namjene za Bjelasicu i Komove i Prostorni plan posebne namjene za područje Durmitora.

- Naš prostorni resurs je krajnje ograničen, pa se prema njegovoj valorizaciji odnosimo sa punom odgovornošću, kako bismo izbjegli devastacije i ekonomske promašaje. Crna Gora je potpuno opredjeljena za koncept održivog razvoja. Ovakva opredjeljenja suština su i sadržaj političkog i pravnog okvira za razmatranje problematike vezane za dva, za Crnu Goru, kapitalna faktora – nekretnine, kao bazni razvojni resurs i investicije, kao pokretačku snagu, bez koje svi resursi gotovo da gube smisao - ističu u resornom ministarstvu.

Nemjerljivo prirodno bogatstvo koje posjeduje širom zemlje, pogodno da ugosti ozbiljne ulagače, Crnoj Gori daje vjetar u leđa za sve buduće investicije. Svoju privredu je već odavno bazirala na turizmu, a radnu snagu usmjerila ka dodatnim edukacijama. Između planina i mora, polako se rađa luksuzni turizam.

Teodora Brnjoš

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.