NavMenu

"Elektroprivreda BiH" planira investicije vrijedne 2,1 mlrd KM do 2017.

Izvor: eKapija Petak, 27.02.2015. 11:07
Komentari
Podeli
Predstavnici dioničara na tridesetoj i četvrtoj Skupštini "Elektroprivrede BiH", održanoj 26. februara 2015. godine u Sarajevu, usvojili su Plan poslovanja za period 2015 -2017. godine, saopšteno je iz ovog preduzeća.

U trogodišnjem periodu, "Elektroprivreda BiH" planira u djelatnosti proizvodnje, distribucije, snabdijevanja i trgovine, kapitalne objekte, rudnike i druge zajedničke projekte investirati oko 2,1 mlrd KM iz vlastitih i eksternih izvora finansiranja.

Strateški ciljevi u periodu 2015 - 2017. poslovna godina su izgradnja novih zamjenskih termo kapaciteta i proizvodnih kapaciteta iz obnovljivih izvora, završetak dokapitalizacije rudnika i njihova modernizacija, te prestruktuiranje "Elektroprivrede BiH" u skladu sa Zakonom o električnoj energiji, direktivama EU i planom prestruktuiranja elektroenergetskog sektora u FBiH.

U planskom periodu prioritetna je izgradnja Bloka 7 TE "Tuzla", hidroelektrana "Vranduk" i "Janjići" , VE "Podveležje", te malih hidroelektrana na Neretvici.


Skupština Društva usvojila je odluke o izmjenama i dopunama odluka o dokapitalizaciji iz 2010. i 2011. godine za rudnike "Zenica", "Kreka", "Kakanj", "Đurđevik", "Breza", "Abid Lolić" i "Gračanica".

Usvojena je i Odluka o dokapitalizaciji RMU ¨Zenica¨ u novčanom iznosu 2 mil KM, s ciljem ponovnog uspostavljanja procesa proizvodnje, saniranja štete nakon nesreće u jami Raspotočje te rješavanja tekuće likvidnosti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.