Izvor: Nezavisne novine | Srijeda, 25.02.2015.| 15:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kreće naplata putarine na dijelu autoputa Gradiška - Banja Luka

(Foto: Aleksandar Parezanović)
Preduzeće "Autoputevi Republike Srpske" od marta će početi naplatu putarine na dijelu autoputa Gradiška - Banja Luka, na naplatnoj stanici Jakupovci, za čije opremanje je iz vlastitih sredstava uloženo 1,2 mil KM, rekao je direktor ovog preduzeća Dušan Topić.

On je precizirao da će cijena putarine iznositi od dvije do 2,5 KM.

- Na naplatnoj stanici Jakupovci u toku je gruba montaža opreme koja bi trebalo da bude okončana do kraja ove sedmice, dok je iduće sedmice u planu radna proba i praktična obuka ljudi koji će raditi na naplati putarine - rekao je Topić danas novinarima, nakon što je obišao radove na ovoj naplatnoj stanici.

On je dodao da će samo na početku naplate u funkciji biti otvoreni sistem naplate putarine, koji podrazumijeva jednu glavnu prolaznu rampu na autoputu, koja se nalazi u mjestu Jakupovci.

- Sa porastom obima saobraćaja, otvoreni sistem biće zamijenjen zatvorenim sistemom, pa će naplatne rampe biti postavljene na svim prilazima autoputu - pojasnio je Topić.

On je rekao da će vjerovatno biti demontirane naplatne kućice koje su ranije postavljene na magistralnom putu Banja Luka - Gradiška, a u nadležnosti su preduzeća "Putevi Republike Srpske".

Vođa projekta iz Instituta "Mihajlo Pupin" Zlatomir Damjanović rekao je da najmoderniji sistem koji se instalira na naplatnoj stanici Jakupovci omogućava plaćanje putarine u gotovini i elektronski.

Damjanović je napomenuo da je identičan sistem naplate putarine instaliran u Srbiji, Crnoj Gori, te u Federaciji BiH na autoputu Sarajevo-Zenica i prema Mostaru.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.