NavMenu

Turizam kao pokretač razvoja - Počeli "Jahorinski poslovni dani"

Izvor: RTRS Srijeda, 25.02.2015. 12:13
Komentari
Podeli
(Foto: ekapija)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić otvorio je danas na Jahorini Međunarodnu naučno-stručnu konferenciju "Jahorinski poslovni dani", koja je posvećena turizmu kao najperspektivnijoj privrednoj grani u BiH i zemljama jugoistočne Evrope, kao i drugim temama iz oblasti ekonomije i preduzetništva.

- Tema "Turizam u funkciji ekonomskog razvoja" izuzetno je značajna jer se odvija na Jahorini, poznatoj svjetskoj turističkoj destinaciji. Turizam je oblast koja ne podrazumijeva velika ulaganja, a donosi brze finanijske efekte, međutim kod nas to baš tako i ne ide - rekao je Ivanić.

Na otvaranju konferencije u hotelu "Termag" na Jahorini, Ivanić je istakao da ovog skupa očekuje da obezbijedi rezultate na planu efikasnije i svestranije promocije turizma u Republici Srpskoj.

Na dvodnevnoj konferenciji, koja će ove godine biti fokusirana na temu "Turizam u funkciji ekonomskog razvoja", biće predstavljeno 75 radova, čiji su autori oko 100 priznatih naučnika, stručnjaka i studenta sa univerziteta iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Slovenije i Njemačke.

Na plenarnoj sesiji uvodničari su bili profesor Peter Šulte sa Instituta za evropske poslove (INEA) iz Njemačke, profesor Ljubica Knežević Cvelbar sa Ekonomskog fakulteta u Ljubljani i profesor Slavica Tomić sa Ekonomskog fakulteta u Subotici.


Konferencija nastavlja rad u tri sesije, na kojima će učesnici tražiti odgovore na pitanja kako turizam pomaže ekonomskom razvoju, šta je novo u sektoru turizma i koji oblici turizma su trenutno najprihvatljiviji i najprofitabilniji, te mogu li prihodi od turizma nadomjestiti nedostatak proizvodnje u drugim privrednim sektorima.

Konferenciju četvrtu godinu zaredom organizuju Ekonomski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Centar za inovativnost i preduzetništvo Univerziteta u Zenici.

Ove godine organizacija konferencije ima i regionalni karakter, s obzirom da su njeni suorganizatori i Ekonomski fakultet Subotica i Ekonomski fakultet u Podgorici.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.