Izvor: Glas Srpske | Srijeda, 25.02.2015.| 09:01
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Čeličane bivše SFRJ dijele istu sudbinu

(Foto: zelsd.rs)
Smederevska Željezara dijeli zajedničku tužnu sudbinu sa ostalim čeličanama iz regiona. Neuspješni tenderi, raskinute privatizacije, stečaj - etape su kroz koje su prošli skoro svi nekadašnji giganti metalskog kompleksa od Siska, Splita, preko Zenice, Jesenica, Nikšića, do Skoplja, pišu "Večernje novosti".

Problemi sa kojima se sada suočava "Željezara Smederevo" nisu zaobišli ni sve druge željezare na prostoru bivše Jugoslavije, jer je u nekima od tih fabrika više puta obustavljana proizvodnja, a i dalje postoji vjerovatnoća da će se to uskoro, pod pritiskom tekuće krize ponovo dogoditi.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, Ljubodrag Savić, kaže da su sve čeličane značajno smanjile kapacitete, ali da i Srbija može izvući pouku iz činjenice da su sve komšije uložile napore da njihove fabrike, ipak, opstanu.

- Naročito dobar primjer su Slovenci, jer oni ne bi zadržali Jesenice da im ne donose profit, tako da se od njih može dosta naučiti. Svi su u nekim problemima, ali ne razmišljaju o gašenju. Vidim da se i kod nas pominjalo da bi smederevsku "Željezaru" trebalo ugasiti, ali najlakše je likvidirati sve, ali šta poslije sa ljudima i šta ćemo kad sve prestane da radi? Treba naći rješenje da nešto opstane - smatra on.

Željezara u Sisku je u zlatno doba svog poslovanja zapošljavala gotovo 14.000 radnika. Propala je po istom "receptu" kao i sva ostala velika preduzeća u regionu, tako što je prvo otpušten veliki broj ljudi, a zatim se podjelila na nekoliko manjih firmi koje je bilo lakše privatizovati. Poslije četiri vlasnika koji su gazdovali nekadašnjim gigantom, praktično ne radi ništa. Postala je dio italijanske grupe "Danieli", i sada zapošljava jedva oko 300 radnika.

Splitsku željezaru, sada "Adria čelik", kroz stečaj je 2012. preuzeo C.I.O.S, koji je potom uveo njemačkog partnera, firmu "Techcom", a onda mu i potpuno prepustio vlasništvo. U 2013. godini su proizvodili 70.000 čeličnih greda i oko 50.000 tona betonskog rebrastog čelika.

"Željezara Zenica" zapošljavala je oko 25.000 ljudi, a privatizovana je za jedan dolar. Broj zaposlenih je tokom godina desetkovan, pa je na platnom spisku nešto manje od 2.500 radnika. Čeličanom sada gazduju investitori iz Kuvajta.

- U Zenici imaju problem, jer fabrika nije rentabilna, ali ne odustaju. U najtežoj situaciji je fabrika u Nikšiću, jer je proizvodnja bila obustavljena - smatra Savić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.